Türkiye’nin en büyük şehrinin sınırları daralıyor! Göle nazır doğa harikası artık o şehre ait

Türkiye’nin en büyük şehrinin sınırları daralıyor! Göle nazır doğa harikası artık o şehre ait

Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip şehrinde sınırlar daralıyor. Göle nazır muhteşem doğa harikası artık o şehre ait oldu. Görenler hayranlığını gizleyemiyor.

Türkiye'nin en geniş yüzölçümüne sahip şehri Konya'da sınırlar gitgide daralıyor. Eskiden çok daha geniş sınırlara sahip olan şehir her geçen gün daha da küçülüyor. Eskiden Konya'ya bağlı olan o kasaba şimdilerde Isparta'nın ilçesi olarak görülüyor. İşte tüm detaylar…

ARTIK ISPARTA'YA AİT

Bugünlerde Isparta sınırları içerisinde olan Yenişarbademli, 1810-1875 yılları arasında Konya'ya bağlı bir ilçe olarak biliniyordu. O zamanlar ismi Yenişehir Nahiyesi olan yerleşim yeri Osmanlı’nın Beyşehir sancağı sınırları içerisindeki bir kasabası statüsündeydi.

Adı depremlerle anılmayan Konya neden sallanıyor? Depremler mi tetikledi?

1875 yılından sonra Gölyaka, Kurucaova köyleri Beyşehir'e bağlılıklarını korurken bademle, Gölkonak, Pınarbaşı ve Yenice Köyleri Şarkikaraağaç'a bağlandı. Bademli Merkez olmak üzere 1950-1954 yılları arasında nahiyelik ile idare eden köyler 1954 yılında Gölkonak hariç diğerlerini birleştirerek Yenişarbademli Belediyesi kuruldu.

KONYA'DAN ISPARTA'YA

Köylerin birleştirilmesi ile birlikte genişleyen ve ismi değişen yerleşim yerleri Yenişarbademli ismiyle 1991 yılında Şarkikaraağaç ilçesinden ayrılarak Isparta'nın bir ilçesi oldu. Yılın 10 ayı kar bulunan Dedegöl Dağı, Sultan Alaaddin Keykubat'ın yaptırdığı Kubad-ı Abad Sarayı ve Pınar gözü Mağarası ilçenin en çok bilinen yerleri arasında görülüyor. Kamp ve Karaman Yolcuları için önemli bir durak olan Yenişarbademli, Melikler Yaylası gibi gezilebilecek pek çok farklı güzel rotayı da içerisinde barındırıyor.

Doğanın Kalbinde Huzur - Kızıldağ Milli Parkı Macerası - Seyahat Blogu

Yenişarbademliler ise Isparta'dan ayrılarak yeniden Konya'ya bağlanmak istiyor. Yakın zaman içerisinde girişimler olsa dahi henüz resmi bir adım bulunmuyor. İlçenin Konya'ya bağlanması için referandum yapılması da gündemde yer almıştı.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN