Tehlikenin boyutu gözler önüne serildi! Sular çekildi: Türkiye'nin en uzun üçüncü akarsuyu

Tehlikenin boyutu gözler önüne serildi! Sular çekildi: Türkiye'nin en uzun üçüncü akarsuyu

Tehlikenin boyutu gözler önüne serildi! Türkiye'nin en uzun üçüncü akarsuyunda sular çekildi! Sebebi ise çiftçiler...

Sakarya Nehri'nin doğduğu Sakaryabaşı'nda sular çekildi ve göletin kurumuş halini dronlarla yapılan havadan çekimler ortaya koydu. Eskişehir'in Çifteler ilçesinde bulunan bu bölge, geçmişte Sakarya Nehri'nin ve bölgenin turizmine büyük katkı sağlamıştı. Ancak şimdi, Sakaryabaşı göleti adeta bir kuraklık kurbanı gibi görünüyor.

Türkiye'nin en uzun üçüncü akarsuyu olan Sakarya Nehri, Eskişehir'in Karasu ilçesinden Karadeniz'e uzanan 824 kilometrelik yolculuğuna Sakaryabaşı'nda başlar. Ancak şu an göletin zemininde köpekler dolaşıyor, kayıklar ve su bisikletleri toprağa saplanmış durumda. Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ilan edilen gölette ise ördekler su birikintilerinde yüzüyor.

SEBEBİ İSE ÇİFTÇİLERİN DERİN KUYU ÇALIŞMALARI

Sakarya Nehri’nin doğduğu Sakaryabaşı’nda sular çekildi

Çifteler Belediye Başkan Yardımcısı Yılmaz Köksal, kuruyan nehir hakkında şu açıklamalarda bulundu: "Sakarya nehrimizin doğduğu yer burası. 5-10 yıldır da kuraklık var biliyorsunuz. Çitçiler tarafından derin kuyu daha çok yaptırmaya başlandı. Sakarya Nehri’ne su kullanım konusunda yasak getirdiler. Bundan dolayı herkes derin kuyu vurdurmak zorunda kaldı. Bu kurumanın sebebi olarak biraz çiftçinin derin kuyu vurdurması biraz da kuraklık var. Yani üst kısımdaki kaynaklarımız tamamen kurumuş durumda. Bu alanda üç tane kaynağımız var onlar çalışıyor. Dün Ankara’dan profesörümüz de geldi. incelemeleri sonucunda alt kısımda büyük çatlakların olduğunu söyledi. Jeoloji mühendislerinin de daha net bir çalışma yapacaklarını söylediler. Arkadaşlar 2 bin 3 bin kadar derin kuyu açıldığını söyledi. Buranın kurumasının sebebinin yüzde 50’si derin kuyular."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN