Reklam Kurulu, bin 173 dosyayı inceledi: 9 ayda aldatıcı reklamlara 187 milyon lira ceza

Reklam Kurulu, bin 173 dosyayı inceledi: 9 ayda aldatıcı reklamlara 187 milyon lira ceza

Reklam Kurulu, mevzuata aykırı bulunan 118 reklam ve ticari uygulama hakkında durdurma cezası ile toplam 22 milyon 414 bin 861 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi. İlk 9 ayda ise aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen bin 173 dosya için, 187 milyon 456 bin lira ceza kesildi.

Reklam Kurulu, 10 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirdiği 349 sayılı toplantısında, aldatıcı ve yanıltıcı nitelikteki 118 reklam ve ticari uygulamaya toplam 22 milyon 414 bin 861 lira idari para cezası uygulama kararı aldı.

Bu ceza, mevzuata aykırı bulunan reklamlara durdurma cezası ile birlikte verildi. Yılın ilk dokuz ayında ise, bin 173 dosyada aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama tespit edilerek toplam 187 milyon 456 bin 473 lira ceza kesildi.

Reklam Kurulu, özellikle çevrimiçi platformlarda tüketicileri manipüle eden “karanlık ticari tasarımlar” konusunda sıkı bir denetim yürüttüğünü vurguladı.

Toplantıda, tüketicilere sunulan abonelik paketleriyle ilgili manipülatif uygulamalar değerlendirildi. Önceden seçili sunulan paketlerin "kabul et" seçeneğinin "reddet" seçeneğine göre daha fazla vurgulanması gibi durumlar, tüketicinin iradesini olumsuz etkileyen unsurlar olarak kaydedildi.

Ayrıca, tüketicilerin istedikleri abonelikleri yükseltmeden satın alma işlemlerini zorlaştıran tasarımlar da ele alındı.

Reklam Kurulu, bu tür uygulamalarda bulunan firmalara yönelik idari yaptırımların devam edeceğini belirtti. Dijital mecralarda karşılaşılan aldatıcı ticari tasarımlar üzerine incelemelerin süreceği ifade edildi. 4o mini

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN