Örtüaltına ekince 12 ay ürün veriyor! Diğer ürünlerin bakımdan çok daha kolay: Günlük 1 saat sulamak yetiyor

Örtüaltına ekince 12 ay ürün veriyor! Diğer ürünlerin bakımdan çok daha kolay: Günlük 1 saat sulamak yetiyor

Manavgat’taki seracılık hem ekonomik kazanç sağlıyor hem de tarımda sürdürülebilir bir model sunuyor. Örtüaltı üretimle birlikte Türkiye'de muz üretimi her geçen gün daha da artmaya devam ediyor. İşte detaylar…

Antalya'nın Manavgat ilçesi, muz üretiminde seracılık yöntemiyle önemli bir merkez haline geldi. Üreticilere sağlanan devlet destekleriyle örtüaltı üretim imkanı, yıl boyunca hasat yapmayı mümkün kılıyor. Manavgat'taki seralarda yapılan muz üretimi, hem ekonomik hem de sürdürülebilir tarım açısından dikkat çekiyor.

yeni-proje-44.jpg

MANAVGAT'TA SERACILIKTA BÜYÜK ARTIK

Son yıllarda örtüaltı üretime verilen teşvikler, Türkiye'de muz üretiminin 10 katına çıkmasına katkıda bulundu. 2015'te 210-270 bin ton arasında seyreden yıllık muz üretimi, 2024'te 1 milyon tonun üzerine çıkması hedefleniyor. Özellikle Manavgat, bu değişimle birlikte önemli bir seracılık merkezi haline geldi. Burada kurulan sera alanları, 20 bin dönümü aşarak ekonomik bir model sundu.

yeni-proje-43.jpg

12 AY ÜRETİM FIRSATI

Seralarda muz üretiminin cazibesi, yıl boyunca sürekli ürün alabilme imkanı sunmasında yatıyor. Manavgat'ta 7 yıldır serada muz üreten Mustafa Sami Atalay, üretimin ekonomik olarak da karlı hale geldiğini belirtiyor. Atalay, "Bir ara örtüaltı üretimi kısıtlandı. Ancak, bu durum ekonomik sürdürülebilirliğimizi etkiledi" dedi. Bugün, iyi planlanan filiz alma ve ürün kesme dönemleri sayesinde seralarda 12 ay boyunca muz hasadı yapılabiliyor.

OTOMASYONLA KOLAYLAŞAN BAKIM

Muz üretiminin avantajlarından biri, otomasyon sistemlerinin kullanılmasıyla bakımın kolaylaşması. Atalay, "Diğer tarım ürünlerinin bakımından çok daha kolay. Sulama, gübreleme ve ilaçlama süreçleri otomatik sistemlerle yönetiliyor" diye konuştu. Günlük 1-2 saatlik sulama ile muzların ihtiyacı karşılanabiliyor, bu da su tasarrufu sağlıyor.

yeni-proje-42.jpg

EKONOMİK DENGELER

Serada muz üretiminin üreticiye sağladığı ekonomik avantajlar, fiyat dalgalanmalarını minimize ediyor. Atalay, "Muz fiyatları genellikle kilogramı 1 dolar civarında seyrediyor. Ancak, bazı olumsuzluklar nedeniyle bu durum zaman zaman değişebiliyor” ifadelerini kullandı. Şu anda seralarda yapılan üretim, stabil bir şekilde devam ediyor.

DÖNÜMDE YÜKSEK VERİM

Muz ağaçlarının verimliliği de dikkat çekici. Bir dönümde ortalama 8-9 ton ürün elde edilebiliyor. Atalay, "Bir ağaçtan yılda 40-50 kilogram ürün alıyoruz. Yani 180 ağaçla oldukça yüksek bir verim elde ediyoruz" diye ekledi.

SU KULLANIMI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Muz üretiminde su tüketiminin yüksek olduğu yönündeki eleştirilere yanıt veren Atalay, modern sulama sistemlerinin bu sorunu çözdüğünü vurguluyor. "Eskiden sulama yapmak zor olsa da şimdi kontrollü sulama sayesinde su tasarrufu sağlıyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN