10 yıl önce hobi olarak başladı işlerin buraya geleceğini düşünemedi! Şimdi 6 ay önden sipariş alıyor, yine de yetişemiyor

10 yıl önce hobi olarak başladı işlerin buraya geleceğini düşünemedi! Şimdi 6 ay önden sipariş alıyor, yine de yetişemiyor

40 yaşındaki bal üreticisi bu işe 10 yıl önce hobi olarak başladı işlerin buraya geleceğini düşünmedi. Aldığı eğitimler ve yaşadığı bölgenin doğasından faydalanarak üretim yapan Hakkı İşçi, şimdi 6 ay önden sipariş alıyor, yine de yetişemiyor…

10 yıl önce hobi olarak arıcılığa başlayan Hakkı İşçi, ürettiği yüksek kaliteli balları sayesinde artık siparişlerini en erken 6 ay sonrasına alabiliyor. 40 yaşındaki İşçi, Ağaçhisar Mahallesi’nde 1250 metre rakımda 5 dönüm arazide 7 kovanla başladığı bu yolculukta önemli bir mesafe kat etti.

2014 yılında arıcılık serüvenine atılan İşçi, bu alanda yetkinleşmek için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden 1 ay eğitim aldı. Eğitimin ardından, bölgedeki floradan en iyi şekilde yararlanmak amacıyla kovanlarını Sündiken Dağları’nın eteklerine taşıdı. Bu strateji, endemik bitki türlerinin bulunduğu zengin bir alanda işçi arılarının bitki özlerini toplamalarını sağladı.

yeni-proje-31-001.jpg

BALININ KALİTESİNİ KANITLADI

Zamanla artan siparişleri karşılamak için kovan sayısını 50’ye çıkaran Hakkı İşçi, her kovandan ortalama 3 kilogram bal almaya başladı. Ürettiği balın kalitesini ölçtürmek için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurdu. Analiz sonuçlarına göre, balının prolin değeri 1793 miligram olarak belirlendi. Bu değer, Türk Gıda Kodeksi’nin belirlediği asgari prolin miktarı olan 300 miligramın katbekat üzerindedir.

yeni-proje-32-001.jpg

YÜKSEK KALİTE VE AZ ÜRETİM İLGİ ÇEKİYOR

Hakkı İşçi, üretim kapasitesinin düşük olması nedeniyle siparişlerini en erken 6 ayda teslim edebildiğini ifade etti. Yüksek kalite ve az miktarda üretim, müşterilerinin ilgisini artırıyor. Müşterilerinin çevresine kalitesinden bahsetmesiyle birlikte balının ünü de yayılmaya devam ediyor.

“İLAÇLIK, ŞİFALI BAL” OLARAK TANIMLIYORLAR

Arıcılık yaptığı bölgenin oksijen miktarının yüksek olduğunu belirten İşçi, "Bu yörede yabani erikler, meşeler, ardıçlar ve daha birçok şifalı bitki var. Bu flora, balın kalitesini etkiliyor" dedi. Ayrıca, prolin değerinin yüksek olmasının kas ve iskelet sistemine önemli yararları olduğunu vurguladı.

yeni-proje-33-001.jpg

İşçi, “900 miligram civarındaki ballara 'ilaçlık, şifalı bal' diyorlar; benim balım ise 1793 miligram çıktı. Bu, köyümün bir değerini öne çıkartmak benim için büyük mutluluk” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN