Tarım alanlarında mücadele hızla devam ediyor. Önce Karadeniz derken şimdi de Ege kıyılarında tehlike çanları çalıyor. Fındıktaki büyük hasardan sonra zeytin ağaçlarından da sinyaller gelmeye başladı. Verime %70 düşürüyor kahverengi kokarca böceğinden sonraki büyük tehdit olarak görülüyor.
Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan Açıklama ile birlikte zeytin sineğine karşı mücadelelerin devam ettiği belirtildi. Yılda 5 nesne kadar yavru veren zeytin sineğinin neden olduğu vuruk nedeniyle zeytinin kalitesi ve rekoltesinde düşüş yaşanıyor. Zeytin sineği ile mücadele kapsamında yıllara göre sofralık ve yağlık zeytin yetiştiriciliğinde %30 ile %70 oranında değişen verim ve kalite kayıpları görülmektedir.
FINDIKTAN SONRA ZEYTİNDE TEHLİKE
Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Yetkilileri zararlılarla mücadele kapsamında zararlı yoğunluğundaki artışa paralel olarak zeytin sineğinin yumurta koyduğu sofralık yağlık zeytinyağı ağaçlarında ilaçlama yapılmaya başladığını belirtti. Modern yetiştiriciliğe göre ilaçlı mücadelenin en son uygulanan yöntemlerinin dikkate alınarak böyle bir yol izlendiğini belirten yetkililer verim kaybının önüne geçmeyi çalışıyor.
Ürünlerde danelerin yeterli iriliğe ulaşamadığı durumlarda asılan tuzaklılarda ergin sinek saptandığı için geniş bir alanda tüm ağaçlara tuzak asılarak popülasyon artışının baskılanması hedefleniyor. Bu uygulama ile birlikte ilaçlama sayısı nedeniyle maliyetinde düşmesi bekleniyor. Yetkililer üreticileri uyarırken şu ifadeleri kullandı:
"Kitlesel tuzaklama tüm bahçeleri kaplamak üzere yaygın olarak uygulandığında tuzak sayısı azaltılabilir ve hiç ilaçlama gerekmeyebilir. Yaz boyunca belirli periyotlarda pet şişe tuzakları kontrol edilerek içerisindeki eriğinin bitmemesine dikkat edilmelidir"