GSS borcu olanlar yandı! Gecikme zammı ve hapis kapıda: 15 gün süre veriliyor

GSS borcu olanlar yandı! Gecikme zammı ve hapis kapıda: 15 gün süre veriliyor

Türkiye’deki milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Zorunlu olan Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarını düzenli ödemeyenler için ciddi yaptırımlar gündeme gelebilir. İşte konuya ilişkin detaylar…

Türkiye’de zorunlu Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında borcu olan vatandaşları zor günler bekliyor. 2025 yılı itibarıyla uygulanacak yeni yaptırımlar, sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyenleri ciddi şekilde etkileyebilir. Uzmanlar, borçların ödenmemesi durumunda hapis ve haciz işlemlerinin kapıda olduğunu vurguluyor.

p-3.jpg

GSS PRİM BORÇLARIYLA İLGİLİ SON DURUM

T24'ten Prof. Dr. Murat Batı'nın açıklamalarına göre, Türkiye’de 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren ikamet eden herkes, zorunlu olarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındı. Çalışmayan ve emekli olmayan vatandaşlar da dahil olmak üzere herkesin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için 2024 yılı itibarıyla aylık 600,08 TL prim ödemesi gerekmektedir. Bu prim yalnızca sağlık hizmetlerini kapsamakta, diğer sosyal hizmetler kapsam dışında kalmaktadır.

GSS borcu olanlar, normal şartlarda sağlık hizmetlerinden yararlanamaz. Ancak 31 Aralık 2024’e kadar geçerli olan 7977 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı sayesinde bu hak geçici olarak tanınmaktadır. Eğer bu karar 2025 yılına kadar uzatılmazsa, borçlu olan vatandaşlar sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak.

p-2.jpg

ÖDEME SÜRECİ VE HATIRLATMA MESAJLARI

GSS borçlularına gönderilen SMS mesajları, yalnızca hatırlatma amaçlıdır. Borçların ödenmemesi durumunda resmi ödeme emri tebliğ edilmektedir. Borçlu, tebligattan sonra 15 gün içinde ödeme yapmazsa haciz işlemleri başlatılabilir. Gecikme zammı, günlük yüzde 4,5 oranında uygulanmakta olup, bu durum borcun hızla artmasına neden olmaktadır.

yeni-proje-4.jpg

HACİZ VE HAPİS RİSKİ

Borçlarını ödemeyen kişiler, ya borçlarını kapatmak ya da mal bildiriminde bulunmak zorundadır. Mal bildiriminde bulunmayanlar için hapsen tazyik cezası uygulanabilir. Bu ceza, borçluya tebliğ edilen ödeme emrine rağmen borcunu ödemeyen ve mal bildiriminde bulunmayan kişiler için geçerlidir.

Haciz işlemleri, ödeme emri tebliğ edildikten sonra devreye girmektedir. Eğer borç ödenmezse, borçlunun banka hesaplarına, maaşına ve diğer mal varlıklarına haciz konulabilir. Ancak emekli maaşlarına, dul ve yetim aylıklarına haciz uygulanmamaktadır. Haciz, yalnızca borçlunun kendi mal varlığı ile sınırlı kalmakta; borçlunun yakınlarının mal varlıkları bu kapsamda değerlendirilmemektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN