Güneş yaktı fiyatı düştü! Samsun’da şeker gibi hasat başladı: Tezgah önünden geçen almadan duramıyor

Güneş yaktı fiyatı düştü! Samsun’da şeker gibi hasat başladı: Tezgah önünden geçen almadan duramıyor

Güneş cayır cayır yaktı markette fiyatı yarı yarıya düştü. Samsun'un şeker hasadı hem üreticiyi hem tüketiciyi memnun etti. Tezgah önünden geçen almadan duramıyor. Samsun'un Bafra Ovası'nda yaklaşık 13.500 ve 9.500 dönümlük alanda ekimi yapılan ürünler tek tek toplanıyor.

Az sonra 60 bin TL ile başlayan karpuzlar şimdilerde 35 bin TL'ye kadar geriledi. Dönüm başına 25.000 TL maliyeti olan karpuzun önümüzdeki günlerde yeniden yüksek fiyattan satılması bekleniyor. Adana'da güneş nedeniyle yanan karpuzların markette ucuza satılmasının piyasayı düşürdüğünü söyleyen üreticiler durumda şikayet etti.

PİYASA DURDU

Karpuzun bu yıl sezona iyi bir başlangıç yaptığını söyleyen karpuz üreticisi Mehmet Bilgiç, tarlaları yüksek fiyata aldıklarını belirterek şu anda piyasanın durgun ve satışın olmadığını aktardı. Adana'da güneşten yanan karpuzların marketlerde ucuza satılmasının piyasayı düşürdüğünü söyleyen Bilgiç, “Marketler ucuz alıyor ve kilosunu 9-10 liraya satıyor. Bizim piyasamızı çok düşürdü. Şu anda dönümler 30-35 bin liraya kadar düştü. Zaten maliyeti 25 bin lira. Sezona dönümü 50 bin ila 60 bin lira arasında başlamıştık. 'Adana'da karpuz yandı' dediler. Sonradan hızlı bir düşüş oldu.” dedi.

Kavun-karpuz hasadı başladı: Şeker gibi ürünler tezgahlarda

Kara karpuzları kırmaya başladıklarının altını çizen Bilgiç, ala karpuzların çıkması için birazcık daha süreç olduğunu söyledi. Ayın 15'i gibi piyasanın toparlanacağını ifade eden Bilgiç, ayın 15'i ile 20'si arasında Bilecik ile Samsun'da ürünlerin çıkmaya başladığını aktardı. Adana ürünlerinin bitmesi ile birlikte fiyatların yükselişe geçeceğini söyleyen Bilgiç, piyasanın canlanacağını vurguladığı.

KAVUN ÜRETİCİLERİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR

25 Ekim'de toprakla buluşan örtü altı kavunlarda hasat dönemi geldi çattı. Samsun'un Bafra Ovası'nda 9500 dönüm alanda ekimi yapılan kavunlar toplanmaya başladı. İşçi yevmiyeleri 1.500 TL olunca üreticide kendi hasadını kendi yapmaya çıktı. Pazarlama sorunu yaşamadıklarını ifade eden bilgi, hava şartlarının iyi gitmesi nedeniyle rekoltenin yüksek olduğunu vurguladı. Üretici Yunus Emre Bilgiç “Bugün ilk kavunumuzu topluyoruz. Bafra kavunu şu an piyasaya çıktı. Fiyatlar kilosu 8,5-9 lira arasında. Ovada kavunlar çıkmaya başlayınca fiyatlarda da düşüş yaşandı. İleriki günlerde fiyatların yükselmesini bekliyoruz" sözlerini dile getirdi.

Bafra Ovası'nda karpuz ve kavun hasadı başladı: Üreticiler sezona umutlu bakıyor

Yavuz Selim Bilgiç ise 25 Nisan'da ekilen ürünlerin ilk hasadının yapıldığını aktardı. Ailenin kalabalık olması nedeniyle hasat işlemlerini kendi yaptıklarını söyleyen Bilgiç, ekim, kazma gibi işleri işçilerle yaptıklarını ancak hasat sürecini kendi çabalarıyla tamamladıklarını vurguladı. Karpuzların bir kere toplandığını söyleyen Bilgiç kavunların ise 7-8 kere hasat edildiğini söyledi. Bafra kavununun lezzetli olmasının topraktan kaynaklandığını ifade eden Selim Bilgiç, “Dışardan gelen kavunlarla kıyaslarsak Bafra kavunu hem daha dayanıklı oluyor hem de daha şekerli oluyor. Yıllardır bu işin içindeyiz. Satışı olmazsa, pazarlaması olmazsa üretimi yapılmaz. Sevilmeyen malı da kimse almaz. Sevilen malı satıyoruz. Bafra'mızın adını da yürütmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN