Gençler köyden gitmesin diye üretti ‘Deli’ damgası yedi! Yeni gelir kapısı hayırlı olsun: ‘Gelecek yıl herkes delirir’

Gençler köyden gitmesin diye üretti ‘Deli’ damgası yedi! Yeni gelir kapısı hayırlı olsun: ‘Gelecek yıl herkes delirir’

Adana’nın Kozan ilçesine bağlı Salmanlı Mahallesi muhtarı gençler köyden gitmesin diye o ürünü üretmeye başlayınca ‘Deli’ damgası yedi. Öz babasının bile kendisine inanmadığını söyleyen muhtar, ilerleyen süreçte üretimin artacağını ve herkesin delireceğini ifade etti…

Adana'nın Kozan ilçesine bağlı Salmanlı Mahallesi'nin muhtarı İlyas Köse, dağlık ve kurak bir arazide gerçekleştirdiği domates tarımı ile herkese örnek oldu. Gençlerin köyden göç etmesini engellemek ve kuraklıkla mücadele etmek amacıyla kurduğu 4 dönümlük domates bahçesi, ilk başta şüpheyle karşılandı.

adanada-1.jpg

KURAKLIĞA RAĞMEN BAŞARILI TARIM

Muhtar İlyas Köse, "Domates fidelerini toprakla buluşturduğumda herkes bana ‘Siz delisiniz’ dedi" şeklinde ifade etti. Ancak Köse, 4 dönüm alanda 4 bin kök domates fidesi yetiştirerek mahalleye önemli bir gelir kapısı açtı. Köse, "Şu anda köyde girişimci 3 deli var. Gelecek yıl herkes delirir ve olmaz denilen tarlalarda daha çok üretim yapabiliriz" diyerek, gençleri köylerde üretime teşvik etme amacını vurguladı.

Köse, son yıllarda verimli topraklarda yaşanan kuraklık ve gençlerin kent merkezlerine göçü nedeniyle köylerde üretimi artırmak amacıyla hem tarım yapacaklarını hem de kooperatifleşme yolunda ilerlediklerini belirtti. "Doğru zamanda doğru ürün seçmek ve gübrelemesini iyi yapmak önemli," diyen Köse, bu başarıyı elde etmek için çok çalıştıklarını kaydetti.

adanada-2.jpg

“GELECEK YIL HERKES DELİRİR”

Üretici Yasin Köse de, "Arazimiz verimli fakat su sorunumuz vardı. Buraya gelen herkes, ‘Allah yardımcınız olsun’ dedi. Hiçbiri burada domates yetişebileceğine ihtimal vermiyordu. Babam da bunların olamayacağını söyleyenlerden biriydi" şeklinde konuştu. Yasin Köse, "Şu anda köyde 3 deli var. Gelecek yıl herkes delirir ve üretimi çoğaltırız" diyerek espri yaptı.

İlyas Köse, köydeki bu başarı ile hem yerel halkın hem de gençlerin üretime olan inancını artırmayı hedefliyor. Farsak Köyleri Kalkınma Kooperatifi’ni kurma aşamasında olduklarını ifade eden Köse, bu projeyle birlikte köyde tarımın ve kooperatifleşmenin daha da gelişeceğini umuyor. "Çok çalıştık, emeğimizin karşılığını şu an görüyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN