21 yıl önce tescillenmiş lezzeti üç kuşaktır sürdürüyor herkes onları bal ailesi olarak biliyor. Üç kardeş dedelerinin başlattığı mesleği babalarından sonra 3 kuşak olarak temsil ediyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen bu ürün dünyada bile adını duyuruyor.
Siirt'in Pervari ilçesinde yaşamını sürdüren üç kardeş dedelerinin başlatmış olduğu balcılık işini günümüzde sürdürmeye devam ediyor. Mesleğin 3 kuşak temsilcileri olarak görülen Bal Ailesi 21 yıl önce Türk Patent ve marka Kurumu tarafından tescillenmiş Pervari balı üretimi gerçekleştiriyor.
21 YILLIK TESCİL SAHİBİ
Dedelerinin başlatmış olduğu balcılık işine babaları Bayram Bal'ın devam ettirdiğini belirten Tahir, Azat ve Fatma Bal kardeşler ilçeye bağlı Belenoluk köyünün yaylasında Türk Patent ve marka Kurumu tarafından 21 yıl önce tescillenmiş Pervari balı üretmeye devam ediyor.
Soyadları dede mesleğinden gelen aile 2020'de Tarım ve Orman Bakanlığının kırsal kalkınma yatırımcılarının desteklenmesi projesi kapsamında %50'si hibe ile 300 bin liralık destek alarak bal sağım makinesi ve ekipman alımı gerçekleştirdi. Azat Bal, bu yıl destek programına başvurarak hazırladığı proje ile %50'si hibe ile 300 bin lira tutarında arı kovan ve makine ekipman desteği almaya hak kazandığını söyledi. Aynı bölgede 50 arılı karakovanı bulunan Fatma Bal ise kendi imkanlarıyla sürdürdüğü arıcılıkta devlet desteği ile kovan sayısını arttırmayı planladığını söyledi.
KÖYÜN İLK KADIN ARICISI
Ata mesleği aracılığı 3 kuşaktır sürdürdüğünü dile getiren Fatma Bal, soyadlarını dede mesleğinden aldıklarını belirterek arıcılıkta ailesine gelir sağlamanın kendisine mutluluk yaşattığını belirtti. Kara kovanları bulunduğunu ifade eden Fatma Bal, “Doğal bal üretiyorum. Köyde ilk kadın arıcı olarak ben başladım. Çevremde beni görüp etkilenen başka çalışan kadınlar da oldu. İşimi seviyorum." dedi. Bölgenin arıcılar için zengin bir florayı beraberinde getirdiğini dile getiren Bal, abileri gibi devlet desteklerine başvuruda bulunarak daha kaliteli bir bal üretmenin ilk amacı olduğunu söyledi.
100 KOVANA YÜKSELECEK
Ağabeyleri ve babalarının ayrı ayrı bu işlerde görev aldığını dile getiren Fatma Bal, kendisinin onlardan etkilenerek bu işe gönül verdiğini söyledi. Bal, “Kendi işimi yapıyorum. İlk başta kovanlarım azdı, bunlar oğul vererek çoğaldı. Hedefim kovan sayısını artırmak. Şu an 48 olan kovan sayısını gelecek baharda 100'e çıkarmayı hedefliyorum. Başka kadınlara örnek olduğum için mutluyum." şeklinde konuştu.