Artan yaşlı nüfus için yeterli huzurevi yok: Emekli maaşları yetersiz, devlet desteği azalıyor

Artan yaşlı nüfus için yeterli huzurevi yok: Emekli maaşları yetersiz, devlet desteği azalıyor

Türkiye'nin hızla yaşlanan nüfusuyla birlikte huzurevi ihtiyacı da artıyor. Ancak mevcut kapasite, yaşlı nüfusun sadece küçük bir bölümünü karşılayabiliyor. Özellikle ekonomik zorluklar, yaşlıların ve ailelerinin huzurevi hizmetine erişimini kısıtlıyor. Uzmanlar, sosyal bakım sigortasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurguluyor. Son zamanlarda yapılan zamlarla emekli maaşları da yaşlıların ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalıyor.

Türkiye'de yaşlı nüfus hızla artarken, huzurevi sayısındaki yetersizlik büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Yaklaşık 9 milyon yaşlı için mevcut 29 bin kişilik huzurevi kapasitesi oldukça yetersiz kalıyor. Özellikle özel huzurevlerinin yüksek fiyatları, yaşlıları ve ailelerini ekonomik olarak zorluyor.

Ülkenin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan 9 milyon yaşlı için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı 168 huzurevi ve 267 özel kurumda toplamda sadece 29 bin kapasite bulunuyor.

EMEKLİLİK MAAŞLARI YAŞLILARIN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAKTA YETERSİZ

Son zamanlarda yapılan zamlarla devlet destekli huzurevlerinin fiyatları da üç katına çıkarken, gelen tepkiler üzerine bir miktar indirim yapıldı. Ancak bu durum yaşlıların ve onların ailelerinin yaşam mücadelesini yeterince hafifletmiyor. BirGün'ün aktardığına göre, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Mehmet Sıddık Akın, Türkiye'de yeterli huzurevi bulunmamasının yanı sıra, emeklilik maaşlarının da yaşlıların ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını vurguluyor.

Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan ise Türkiye'nin hızla yaşlanan nüfusu ve artan bakım ihtiyacı nedeniyle sosyal bakım sigortasının zorunlu hale gelmesi gerektiğini belirtiyor. Tufan, mevcut bakım aylığı sisteminin yetersiz kaldığını ve sosyal bakım sigortasının hayati önem taşıdığını ifade ederek, bu sistemin hem yaşlıların hem de ailelerinin yaşam kalitesini artıracağını ve Türkiye'yi gelecekte yaşanacak daha büyük bir bakım krizinden koruyacağını vurguluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN