Mağarada bin yıllık tohum bulundu! Antik dünyada altın değerindeydi, yaprağından reçinesine kadar şifa dağıtıyor

Mağarada bin yıllık tohum bulundu! Antik dünyada altın değerindeydi, yaprağından reçinesine kadar şifa dağıtıyor

Kudüs yakınlarında yapılan çalışmalarda mağarada bin yıllık tohum bulundu. Bulunan tohumun İncil’de bahsedilen Sheba ağacını temsil edebileceği üzerinde olasılıklar artarken, tohumdan yetişen ağaç yaprağından reçinesine kadar şifa dağıtıyor…

Yeni bir araştırma, Kudüs yakınlarındaki bir mağarada bulunan yaklaşık bin yıllık bir tohumdan yetişen bir ağacın reçinesinin, İncil'de bahsedilen şifalı bir merhemin kaynağı olabileceğini ortaya koydu. Kudüs bölgesinde yapılan kazı çalışmalarında elde edilen bu bulgu, tarih ve botanik meraklıları için oldukça heyecan verici.

BİN YILLIK TOHUM VE "SHEBA" AĞACI

Yaklaşık 2 cm uzunluğundaki bu tuhaf tohum, 15 yıl önce Judean Çölü'ndeki bir mağarada keşfedildi. Tohum, MS 993 ile MS 1202 yılları arasına tarihlendiriliyor. Araştırmacılar, bu tohumdan yetişen ağacı "Sheba" olarak adlandırdılar. DNA analizleri sonucunda, ağacın Commiphora ailesine ait eşsiz bir tür olduğunu belirlediler. Bu tür, Afrika, Madagaskar ve Arap Yarımadası'nda yaygın olarak bulunuyor.

kudus-yakinlarindaki-magarada-bulunan-tohumun-recinesi-1.jpg

İNCİL’DE BAHSEDİLEN "JUDEAN BALSAM"

Araştırmalar, "Sheba" ağacının, İncil dönemlerinde yalnızca güney Şam'ın çöl bölgesinde yetişen Judean Balsam'ı temsil etme olasılığını artırıyor. Musevi Balsamı, MÖ 4. yüzyıl ile MS 8. yüzyıl arasındaki dönemlerde önemli bir yere sahipti. Antik metinlerde "tsori" olarak adlandırılan bu ağacın reçinesi, Roma İmparatorluğu boyunca ihraç edilerek büyük bir değer kazanmıştı. Parfüm, tütsü, katarakt tedavisi, mumyalama ve zehirlere karşı panzehir olarak kullanıldığı biliniyor.

kudus-yakinlarindaki-magarada-bulunan-tohumun-recinesi-2.jpg

"SHEBA" AĞACININ ÖZELLİKLERİ

Yeni yapılan DNA çalışmaları, "Sheba" ağacının muhtemelen İncil döneminde efsanevi parfüm ağacı Judean balsamı ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Fidanın yapraklarının, iltihap önleyici özelliklere sahip biyolojik olarak aktif bileşikler içerdiği belirlendi. Ancak fidan henüz çiçek ve meyve vermedi. Araştırmacılar, mevcut ortamın fidanın çiçeklenmesine ve üremesine uygun olmadığını düşünüyor.

Kudüs yakınlarındaki bu bulgu, hem tarihsel hem de bilimsel açıdan büyük bir öneme sahip. Araştırmalar, antik dünyada büyük bir değer taşıyan bu ağacın, modern tıpta nasıl kullanılabileceği konusunda yeni kapılar açabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN