Bu sene kahvaltılarda zeytini unutun! Sofralık zeytinler yağlık oluyor: Hem üretene hem tüketene kara haber

Bu sene kahvaltılarda zeytini unutun! Sofralık zeytinler yağlık oluyor: Hem üretene hem tüketene kara haber

Sofraların olmazsa olmaz ürünleri arasında yer alan zeytinler bu yıl sofradan kalkacak. Söke'de zeytin hasadı başlarken düşük rekolte hem üreticiyi hem tüketiciyi mutsuz ediyor. Sofralık zeytinlerin yağlık zeytin olarak değerlendirileceği belirtilirken üreticiler de kara kara düşünmeye başladı.

Türkiye'de önemli ürünlerin başında gelen zeytin hem yağlık hem sofralık olarak üretilmektedir. Söke Ağaçlı Mahalle Muhtarı Serkan Tarakçı, bu yıl zeytinde var yılı olduğunu söyledi. Sofralık zeytinin önemi üretim alanlarından biri olarak görülen Ağaçlı Mahallesi’nde fiyatlar düşüşe geçti. İşte tüm detaylar…

REKOLTE YÜKSEK FİYAT DÜŞÜK

Zeytin üretiminde iyi rekolte eden yana yüzlerin güldüğünü belirten Muhtar Tarakçı, fiyat konusunda beklenenin çok altında bir rakam görüldüğünü söyledi. Geçtiğimiz yıl 75-80 TL civarında olan sofralık zeytinin bu yıl 50 TL'ye kadar gerilediğini belirten Tarakçı, zeytin üretiminde işçilik giderlerinin de çok fazla olduğunu söyledi. Zeytinlerin ağaç başında elle hasat edildiğini belirten Tarakçı kasalarla taşındığını belirterek işçilik giderlerinin Bu nedenle fazla olduğunu ifade etti.

Geniş Zeytinyağı - Zeytin hasadı nasıl yapılır ?

Tarakçı, “50 TL'lik fiyat duble fiyat. Yani en kaliteli ve iri zeytine verilen fiyat. Kalitesi düşük olanlara 15 TL'ye kadar fiyat veriliyor. Bu sene sıcaklar ve kuraklık nedeniyle kaliteli zeytin miktarı da oldukça az. Üretici bütün bunları düşünerek sofralık zeytinleri yağ çıkartmak istiyor" dedi.

SOFRADA ZEYTİN GÖRMEK HAYAL OLACAK

Ağaçlı Mahallesi'nin önemli üretim ürünleri arasında yer alan zeytin fiyatları hakkında açıklamalarda bulunan Muhtar Serkan Tarakçı, rekoltenin yüz güldürse de kalite ve fiyatın ne yazık ki üreticiyi sevindirmediğini aktardı. Fiyatların işçilik maliyetini karşılamayacağını belirten Tarakçı, elle tek tek ağaç başında zeytin toplamanın uzun vakitler aldığını belirtti. Tarakçı üreticinin işçi maliyetlerini düşürmek için sofralık zeytinlerin yağlık zeytin olarak kullanılacağını söyledi. Tarakçı, “İnşallah yağ oranı yüksek olur" sözleri ile açıklamasını sonlandırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN