1700 rakımda asırlardır süren üretim geleneği! Sıfır katkı, bol mineral: Avrupa almak için kapıda bekliyor

1700 rakımda asırlardır süren üretim geleneği! Sıfır katkı, bol mineral: Avrupa almak için kapıda bekliyor

Tunceli’de 1700 rakımda asırlardır süren üretim geleneği bu yıl da devam ediyor. Sıfır katkı, bol mineral içeren ürün yurt içine olduğu kadar yurt dışına da satılıyor. İşte, o doğal üretimin detayları…

Tunceli'nin 1700 rakımlı Pülümür ilçesinde asırlardır doğal yöntemlerle kaya tuzu üretiliyor. Türkiye'nin en iyi kaynak tuzu olarak bilinen bu tuz, katkı maddesi içermeyen ve insan sağlığına faydalı 84 mineral barındıran bir özelliğe sahip. Üretilen tuzlar, yurt dışına da ihraç ediliyor.

tunceli-pulmurde-kaya-tuzu-uretimi-2.jpg

GELENEKSEL ÜRETİM YÖNTEMLERİ SÜRÜYOR

Pülümür ilçesindeki Hıver tuz madeninde, yüzlerce yıldır geleneksel yöntemlerle tuz üretimi gerçekleştiriliyor. İlçenin çiçek balı gibi geçim kaynaklarından biri olan kaya tuzu, yer altında su ile birlikte bulunuyor. Tuz işletmecisi Mehmet Zeki Tosun, "Bin yıldır katkı maddesi koymaksızın burada tuz üretiliyor. Ürettiğimiz tuzlara ülke genelinin dışında yurt dışından da talep var," dedi.

tunceli-pulmurde-kaya-tuzu-uretimi-1.jpg

NE İŞLEM NE DE KATKI MADDESİ VAR

İşletmeciler, açtıkları yaklaşık 10 metre derinliğindeki kuyulardan sondaj yöntemiyle tuzlu suyu çekiyor ve daha önceden oluşturdukları havuzlara aktarıyor. Bu sayede su, dinlendirilerek ağır maddeler zemine çöküyor ve temizleniyor. Havuzlarda güneş altında yaklaşık 1 hafta buharlaşan sudan geriye kalan tuz, hiçbir işlemden geçmeden ve katkı maddesi kullanılmadan, değişik ebatlarda torbalara konularak satışa sunuluyor.

Tuzlar, bayiler aracılığıyla Türkiye’nin birçok iline gönderilmekte ve Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir. Bu yıl sıcak hava şartları nedeniyle eylül ayına kadar yaklaşık 100 ton tuz üretimi gerçekleştirildi.

tunceli-pulmurde-kaya-tuzu-uretimi-3.jpg

Kentteki Munzur Üniversitesi, Pülümür tuzunun numuneleri üzerinde yaptığı analiz çalışmasında, insan sağlığına yararlı 84 mineral tespit etti. Tosun, "İnsanın yaşaması için mutlaka günde beş gram tuzu alması lazım. Tuz, insan yaşamı için olmazsa olmazdır," diyerek tuzun önemine dikkat çekti.

tunceli-pulmurde-kaya-tuzu-uretimi-4.jpg

ÜRETİM YÜZLERİ GÜLDÜRÜYOR

Tosun, "Ağustos ve bu aylarda hava sıcaklığı iyi, olumlu bir üretim yapıyoruz. Şu anda elli tonun üzerinde yüz tona yakın bir üretimimiz var. İnşallah hava şartları iyi giderse dokuzuncu ve onuncu ayda da çok iyi bir üretim sağlayacağız," dedi.

Tunceli Pülümür, doğal yöntemlerle üretilen kaya tuzuyla hem yerel ekonomiye katkı sağlıyor hem de sağlıklı beslenmeye destek veriyor. Üretilen tuz, kalitesi ve sağlık faydalarıyla dikkat çekmeye devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN