Sadece kuruyemiş olarak biliniyor! Yağını çıkaran daha çok kazanıyor! Meyvesinden kabuğuna kadar değerleniyor!

Sadece kuruyemiş olarak biliniyor! Yağını çıkaran daha çok kazanıyor!  Meyvesinden kabuğuna kadar değerleniyor!

Kuruyemiş olarak sofralardan eksik edilmiyor ancak sadece kuruyemiş olduğunu zanneden çok yanılıyor. Bu yıl artan verimi yağını çıkarttırıyor, üreticiler daha çok kazanıyor. Erken hasat yüksek getiri sağladı. İşte tüm detaylar…

Adana'da yer fıstığı üretiminde rekor bekleniyor. Geçtiğimiz yıl yüksek fiyatlar üreticilerin daha fazla ürün ekmesini sağlarken Karataş ilçesinde kumda yetiştirilen yer fıstığı için yüksek gelir beklentisi artıyor. Hem bölge ekonomisi artıyor hem de üreticiler ceplerini dolduruyor. Türkiye'nin önemli tarımsal merkezlerinden biri olarak karşımıza çıkan Adana, 275.000 dekarda ekilen yer fıstığında rekoltenin %30 artacağını söylüyor.

ÇUKUROVA'NIN VERİMLİ HASADI

Çukurova'nın verimli topraklarında yoğun olarak yetiştirilen yer fıstıklarında hasat dönemi başladı. İyi tarım ve orman Müdürü Mehmet Nuri Küçükoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamalarda yer fıstığının dünyada bitkisel yağ üretiminde 3. sırada yer aldığını belirtti.

Yer Fıstığı Yağı Kilo Aldırır Mı? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir? - Nefis Yemek Tarifleri

Yer fıstığının yalnızca çerez olarak değil yağ olarak da tüketildiğini vurgulayan Küçükoğlu, küspesinin hayvan yemi olduğunu belirterek toprağın azot yönünden zenginleşmesiyle de sürdürülebilir çiftçilik için önemli olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl Türkiye'de üretilen 185.137 ton ürünün 90.000 tonunun Adana'dan çıktığını belirten Küçükoğlu, 211 dekarda üretilen yer fıstığının Bu yıl 275.000 dekara yükseldiğini belirterek rekoltenin 120.000 tona yükseleceğini aktardı. Küçükoğlu, "Adana'mızda yer fıstığı üretimi bir önceki sezondaki fıstığı fiyatının fazla olmasından dolayı geçmiş yıllara göre bu yıl biraz daha arttı. Geçen yıla göre hem üretimde hem rekoltede yaklaşık yüzde 30 civarında bir artış bekliyoruz." dedi.

Osmaniye'de yer fıstığı hasadı başladı

TOPRAKTA DEĞİL KUMDA YETİŞİYOR

Karataş İlçesi Tabaklar Mahallesi Muhtarı Osman Çamlı, ilçenin 250 hanesinde yer fıstığı üretimi ile ilgilendiğini belirterek 20.000 dekardan fazla alanda Ekim yapıldığını vurguladı. Ürünlerin toprakta değil kumda yetiştirildiğinde daha erken olgunlaştığı belirtildi

Geçtiğimiz yıl ürünün iyi fiyattan satıldığını belirten Çamlı, yer fıstığı ekim alanının arttığını söyledi. İlçede 400 dekarlık alanda üretim yapan Mustafa Şimşek geçtiğimiz yıl fiyatlar nedeniyle yer fıstığı üretiminde artış yaşandığını aktardı. Yer fıstığının kumda yetiştiğinde normale göre bir ay daha önce çıktığını belirten Şimşek, “Bir ay önce çıktığı için biz fiyatta ufak tefek 'yırtıyoruz'." ifadelerini dile getirdim.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN