Kışın habercisi tezgaha düştü! Kendiliğinden yetişiyor, kilosu 200 liradan pazarda yok satıyor

Kışın habercisi tezgaha düştü! Kendiliğinden yetişiyor, kilosu 200 liradan pazarda yok satıyor

Kış habercisi olarak biliniyor tezgaha düştüğü anda havalar soğuyor. Sağlık alanlarda kendi kendine yetişiyor yabani meyve olarak vücuda şifa sağlıyor. Bu yıl kilogram fiyatı 200 TL'den alıcı buluyor.

Van'da soğuk havaların habercisi olarak bilinen yabani meyve alıç bir diğer ismi ile yumuşan yöre halkı tarafından dağlardan toplanıyor. Tezgahlara gelmesi ile havaların soğuduğunu anlayan vatandaşlar vücudu güçlendirmek için alıç tüketiyor. Eylül ayının sonunda satışı başlayan alıçlar bu yıl kilosu 200 TL'den satılıyor.

TAZE OLARAK TÜKETİLİYOR

Yabani bir meyve türü olarak bilinen ve Türkiye'nin birçok yerinde yetişen alış fındık büyüklüğünde ekşimsi tadıyla bilinen bir meyve türüdür. Sarı, kırmızı ve turuncu renklerde bulunan alıç Van'da sevilen yiyecekler arasında yer alıyor. Yöre halkı kırmızı, sarı renkte olan alıçları ise yalnızca tüketmekle kalmayıp marmelat ve reçel yapımında da kullanılıyor. Pazar tezgahlarında yerini alması ile birlikte vatandaşlar da soğuk havaların sona erdiğini anlıyor.

Çekirdek Haberleri - Son Dakika Çekirdek Hakkında Güncel Haber ve Bilgiler

FİYATI DÜŞÜŞE GEÇECEK

Çoğunlukla sonbahar aylarında bu meyvelerin satıldığını dile getiren satıcı Rıfat Dirli, yumuşan meyvesinin dağlarda kendiliğinden yetiştiğini belirtti. Doğal ve yöresel bir meyve olarak tüketilen alıçların Malatya'dan getirildiğini söyleyen Dirli, “Van ilinin yumuşanı daha piyasaya çıkmadı. Köylüler tarafından toplanan bu meyveleri biz de satıyoruz. Daha çok Van, Malatya, Adıyaman ve Elazığ'da yetişiyor. Van'ın meyvesi de olgunlaştı ama yağmurdan dolayı gidemedik. Şu an kilosu 200 lira ama Van meyvesi çıkarsa fiyatı düşecektir” sözlerini dile getirdi.

Diyarbakır'da kışın habercisi, tezgâhlardaki yerini aldı: Fiyatı ne kadar?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN