Emeklilere vergi muafiyeti: Başvuranlara geri ödemesi yapılacak

Emeklilere vergi muafiyeti: Başvuranlara geri ödemesi yapılacak

Emekliler için emlak vergisi muafiyeti, belirli şartlar altında uygulanıyor ve bu muafiyetten yararlanmak isteyenlerin bağlı bulundukları belediyeye başvurmaları gerekiyor.

Başvuru sırasında, “Tek Meskeni Olan Emeklileri, Dul ve Yetimlere Ait Form” adlı belgeyi doldurup teslim etmeleri gerekiyor.

Hisseli konutlar söz konusu olduğunda, 200 metrekareyi aşmayan bir konutta hisse sahibi olan emekliler, sahip oldukları hisse oranında muafiyetten yararlanabiliyorlar. Ancak, emeklinin kendi konutu dışında, miras yoluyla elde ettiği başka bir evde hissesi varsa, bu muafiyet geçerli olmuyor.

img-5482.jpeg

Yanlışlıkla emlak vergisi ödeyenler, bu ödemeleri geri alabiliyorlar. Beş yıllık zaman aşımı süresi içinde, gerekli belgelerle belediyeye başvurarak ödemelerini geri talep edebilirler.

Yazlık veya yayla evleri, emlak vergisi muafiyeti kapsamına girmiyor. Ancak, emekli bir kişi yıl boyunca sürekli olarak tek bir yazlık konutta ikamet ediyorsa, bu durumda muafiyet sağlanabiliyor. Eğer emeklinin bir evi ve bir yazlığı varsa, her iki konut için de emlak vergisi ödemesi gerekiyor.

Emekliler, tek konutlarını kiraya verseler dahi muafiyetten yararlanabiliyorlar. Ancak, bu durumda kira gelir vergisi ödemek zorundalar. Bununla birlikte, tek evini kiraya verip başka bir evde kira ödemeden oturan emekliler, muafiyet hakkından faydalanamıyor.

Yeni satın alınan konutlar için, satın alındığı yılın emlak vergisi satıcı tarafından ödeniyor. Alıcı, ilk yıl vergi ödemez ancak belediyeye bildirimde bulunması gerekiyor. Yeni ev alanlar için vergi yükümlülüğü 2025 yılında başlıyor.

Emlak vergisi, her yıl iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksit Mayıs ayında, ikinci taksit ise Kasım ayında ödeniyor. Ödemelerde gecikme yaşanması durumunda, gecikme faizi uygulanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN