Düzenli fatura ödeyenlere müjde! Bir sonraki abonelikte güvence bedeli alınmayacak

Düzenli fatura ödeyenlere müjde! Bir sonraki abonelikte güvence bedeli alınmayacak

Düzenli fatura ödeyen vatandaşlara müjde! Bir sonraki abonelikte güvence bedeli o kişilerden alınmayacak! Kaçak kullanım da ise büyük ceza...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikleri içeren taslağı kamuoyunun görüşüne sundu. Kaçak elektrik kullanımını engellemeye yönelik önemli yenilikler içeren taslak, resmi internet sitesinde yayımlandı.

KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMI İÇİN YENİ TEDBİRLER

Faturası kendi adına olanlar dikkat! O uygulama başladı: Faturanızın yarısı silinecek hemen başvurun

EPDK, kaçak elektrikle mücadelede yeni bir dönemin başladığını belirterek, "Kaçak kullanımı ceza katsayısı artırılacak, kaçak kullanımı tespit edilen kişiler daha fazla ceza ödeyecek" ifadesine yer verdi. Bu çerçevede, 15 gün boyunca ilgili kurumlar ve sektörden gelecek görüşler toplanacak ve bu görüşler doğrultusunda gerekli görülmesi halinde değişiklikler yapılacak. Kurul, taslağa yönelik nihai kararını verecek.

TASLAKTA YER ALAN ANA MADDELER

MetroPOLL'den fatura anketi: Toplumun 5'te 1'i ödeyemiyor

  • Güvence Bedeli Düzenlemesi: Fatura ödemelerini düzenli yapan mesken abonelerinden yeni sözleşmelerde güvence bedeli alınmayacak. Mevcut durumda 680 ila 1135 TL arasında değişen güvence bedeli, borç nedeniyle sözleşmesi iptal edilen aboneler için yüzde 50 daha fazla olarak uygulanacak.

  • Yabancı Uyruklu Tüketiciler İçin Önlemler: Aboneliği sonlandırmadan kullanım yerini terk eden yabancı uyruklu tüketiciler için güvence bedeli yüzde 50 daha fazla alınacak. Fatura ödemelerini 24 ay boyunca düzenli yapan yabancı uyruklu mesken aboneleri, bir sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödemeyecek.

  • Dijitalleşme Adımları: Kağıt ve zaman israfının önüne geçmek için, yüz yüze yapılan ve çok sayıda sayfa içeren perakende satış sözleşmeleri yerine, özet niteliğinde bir sayfa imza için aboneye sunulacak. Sözleşmenin tamamı dijital ortamda iletilecek.

  • Kalıntı Güvence Bedeli: Sonlandırılan perakende satış sözleşmeleri kapsamında talep edilmeyen ve iadesi yapılamayan güvence bedeli, tüm Türkiye’nin faydasına olacak şekilde tarifeden düşülerek tüketicilere yansıtılacak. Hak sahibi daha sonra talep ederse, ilgili şirketler bedeli ödemekle yükümlü olacak.

KAÇAK ELEKTRİKLE MÜCADELEDE YENİ DÖNEM

Faturaların tamamen dijitale geçiş tarihi belli oldu!

Kaçak elektrik kullanımına yönelik tedbirler arasında, ceza katsayısının artırılması ve yüksek kaçak oranlı bölgelerde teknolojik imkanların ve veri kullanımının artırılması yer alıyor. Ayrıca, kaçak elektrik faturalarına dair borç kapsamında bildirim yapılmadan yasal takip işlemi başlatılmayacak. İlk olarak yüksek ceza katsayılı kaçak tüketim faturası düzenlenecek, ödeme yapılmadığında dağıtım şirketi bildirim yaparak icra yoluna gidecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN