Bu mesleklerde asılan ilan kalkmıyor! Mühendisten çok kazandırıyor ama beğenilmiyor: 10 yıl içinde hepsi tarihe karışacak

Bu mesleklerde asılan ilan kalkmıyor! Mühendisten çok kazandırıyor ama beğenilmiyor: 10 yıl içinde hepsi tarihe karışacak

Türkiye’de bu mesleklerde asılan ilan kalkmıyor. Öyle ki bu meslekler çalışana mühendisten çok kazandırıyor ama beğenilmiyor. İşte, Türkiye’de işçi açığının en çok olduğu ve 10 yıl içinde tarihe karışacak olan meslekler…

Son dönemde Türkiye'de birçok sektörde ciddi bir işçi açığı problemi yaşanıyor. Mobilya, tekstil, gıda ve inşaat gibi alanlarda eleman, usta ve ara eleman sıkıntısı had safhaya ulaştı. Özellikle marangoz, kaynakçı ve garson gibi mesleklerde nitelikli iş gücü bulmak neredeyse imkânsız hale geldi.

ELEMAN KRİZİ SEKTÖRLERİ VURDU

Show Haber’in aktardığına göre, çeşitli sektörlerde yaşanan eleman krizi, işletmelerin faaliyetlerini olumsuz etkiliyor. İşletme sahipleri, “5-6 aydır eleman sıkıntısı çekiyoruz. Bir tesisatçı, döşemeci veya marangoz yetişse, kazançları da çok iyi,” şeklinde açıklamalarda bulunuyor. Eleman sıkıntısının sadece imalat sektörü ile sınırlı kalmadığını vurgulayan sektör temsilcileri, “İş yapamaz hale geldik,” ifadelerini kullanıyor.

turkiyede-isci-aciginin-en-fazla-oldugu-sektorler.jpg

EN BÜYÜK AÇIK İMALAT SEKTÖRÜNDE

İş Kurumu (İŞKUR) verilerine göre, Türkiye’de en büyük işçi açığı imalat sektöründe bulunuyor. Eylül 2024 istatistik raporuna göre imalat sektöründe toplam 791 bin 258 iş açığı bulunuyor. Marangoz, doğal gaz tesisatçısı ve kaynakçı gibi meslekler bu açığın en fazla olduğu alanları oluşturuyor. Sektör çalışanları, “Fabrikalar üretim yapıyor ancak işlenmiş ürünleri teslim edebilecek usta yok,” diyor.

EMEKLİ İŞÇİLER YENİDEN ÇALIŞIYOR

Bazı işletme sahipleri, eleman bulmakta zorlandıkları için emekli işçileri tekrar çalışmaya çağırıyor. 73 yaşındaki bir vatandaş, “Hala çalışıyorum, yeni elemanlar bir gün çalışıp bir gün bırakıyor,” diyerek durumu özetliyor. Bir başka işletmeci ise, “Eski elemanları çağırıyoruz,” diyerek emekli işçilerin sektör için önemini vurguluyor.

turkiyede-isci-aciginin-en-fazla-oldugu-meslekler-1.jpg

USTA YETİŞMEYECEK DURUMA GELDİ

Sektör temsilcileri, ustaların gelecekte neredeyse bulunamayacağı konusunda uyarıyor. “Bu meslekler 5-10 sene sonra artık ölecek. Usta bile bulunmayacak,” diyen bir işletmeci, bu durumu ciddi bir sorun olarak görüyor. Ara eleman krizi, ürünlerin teslimat süresini de uzatıyor. Örneğin, özel siparişle çalışan bir firma, daha önce bir haftada teslim ettiği ürünleri şimdi 20-25 günde teslim edebileceğini belirtiyor.

YİYECEK SEKTÖRÜNDE DE DURUM KRİTİK

Yiyecek sektöründe de işçi açığı ciddi boyutlara ulaştı. Garsonluk, en çok aranan mesleklerden biri olarak öne çıkıyor. “Şu an servis elemanım yok, tek başıma çalışıyorum,” diyen işletmeciler, mutfak elemanlarının da yetersizliğinden şikayet ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN