Kaboğlu: Anayasa'nın değişmez maddelerine olumlu anlamda dokunulabilir

Kaboğlu: Anayasa'nın değişmez maddelerine olumlu anlamda dokunulabilir

İstanbul Barosu'nun yeni başkanı İbrahim Özden Kaboğlu, seçildiği gün anayasa tartışmaları ile ilgili “Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir. Tıpkı 1995’te yapıldığı gibi tıpkı 2001’de yapıldığı gibi." değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Barosu'nun yeni başkanı İbrahim Özden Kaboğlu, göreve gelir gelmez yaptığı açıklama ile anayasa tartışmalarına yeni bir boyut kazandırdı. Kaboğlu, Anayasa'nın değiştirilemez kabul edilen ilk dört maddesine ilişkin, "Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir" değerlendirmesinde bulundu. Kaboğlu, geçmişte Anayasa'da yapılan değişiklikleri örnek göstererek "Tıpkı 1995'te yapıldığı gibi, tıpkı 2001'de yapıldığı gibi 1995'te başlangıç kısmındaki ırkçı ifadeler çıkartıldı. 2001 değişikliğinde ise madde 14'e İnsan Hakları'na dayanan, laik ve demokratik cumhuriyet kavramı konuldu, tanımı yapıldı." dedi.

Anayasa Profesörü Kaboğlu, ilk konuşmasını Haliç Kongre Merkezi’nin önündeki fuaye alanında yaptı.

İbrahim Kaboğlu ilk konuşmasında, “Kazanan İstanbul Barosu oldu. Diğer gruplar da kazandı. Fikir, dayanışma ve eylem dönemi başlamıştır” dedi.

Yeni başkan Kaboğlu, fuaye alanındaki konuşmasında kendi kitaplarında bu konuya yer verdiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir. Tıpkı 1995'te yapıldığı gibi, tıpkı 2001'de yapıldığı gibi 1995'te başlangıç kısmındaki ırkçı ifadeler çıkartıldı. 2001 değişikliğinde ise madde 14'e İnsan Hakları'na dayanan, laik ve demokratik cumhuriyet kavramı konuldu, tanımı yapıldı. O zaman 1961'de öngörülmüş olan İnsan Hakları'na dayanan devlet kuralı, 2001'de Anayasa'ya yeniden girmiş oldu. İnsan haklarına dayanan, laik ve demokratik cumhuriyet...Yani daha ileriye götürüldü. Bu bakımdan Anayasa Mahkemesi de kararlarında artık insan haklarına dayanan laik ve demokratik cumhuriyet tanımını kullanmaya başladı. Biz hepimiz hep birlikte hak, hukuk adalet için, insan haklarına dayanan, laik ve demokratik sosyal hukuk devletini savunacağız."

İstanbul Barosu’nun, Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan genel kurulunda 11 aday başkanlık için yarıştı. Kesin olmayan sonuçlara göre Değişim İçin Avukatlar grubunun adayı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, İstanbul Barosu başkanlığına seçildi.

Böylece, baroyu 22 yıldır yöneten Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu, yaşadığı bölünmeden sonra 22 yılın ardından baro yönetimini kaybetti.

7 bin 219 oyla seçimi kazanan Kaboğlu’nun ardından ikinci sırayı 5 bin 497 oyla Hasan Kılıç aldı. 4 bin 497 oy alan Turgay Bilge üçüncü olurken, Önce İlke Grubu’nun adayları Filiz Saraç ile Ali Gürbüz, dördüncü ve beşinci sırayı paylaştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN