Bu kafayla mı kentsel dönüşüm yapacağız: Yıkım yapılan binada vatandaşı unuttular

İstanbul Avcılar'da Mahbup Uzunay isimli vatandaşın başına düşen betonla hayatını kaybetmesinin ardından kirişlerinden birinde kesik olduğu belirlenen binanın kentsel dönüşüm kapsamında yıkımına karar verildi. Yıkım çalışmaları 11 ay sonra başlatılan binada birinin bulunduğu ise son anda fark edildi. Binanın dördüncü katında uyuyan evsiz pencereden el sallayınca çalışmalara ara verildi ve evsiz binayı terk etti.

İstanbul'un Avcılar ilçesinde 24 Nisan 2023 tarihinde Ahmet Taner Kışlalı Caddesi’ndeki 4 katlı binanın giriş katındaki sağlık merkezine gelen Mahbup Uzunay (38), binadan düşen beton parçalarının kafasına isabet etmesi sonucu hayatını kaybetmişti.

Olayın ardından Avcılar Belediyesi ekipleri tarafından yapılan incelemede çürük olduğu belirlenen binandan alınan karot ve beton örneklerinden deniz kumu ile yapıldığı tespit edilen binanın çürük olduğu ve demirlerinde korozyon olduğu belirlendi.

4d4d.jpg

İTİRAZLAR NEDENİYLE TAHLİYE VE YIKIM GECİKTİ

Kirişlerinden birinde kesik olduğu belirlenen binanın kentsel dönüşüm kapsamında yıkımına karar verildi. Ancak binanın giriş katında bulunan sağlık merkezi yetkililerinin itirazları ve açtığı davalar nedeniyle tahliye ve yıkım gecikti.

Bina, geçen yılın sonunda önemli ölçüde boşaltılırken, sağlık merkezi de ilçedeki başka bir mahalleye taşındı. Boşaltılan bina evsizlerin barınağı haline gelirken, geçtiğimiz hafta yangın çıkmıştı.

Yapılan kontrollerin ardından 18 Mart Pazartesi günü sabah saatlerinde yıkıma başlandı. Yıkım sırasında binanın 4'üncü katındaki pencereden bağıran kişinin uyarısıyla çalışma durduruldu.

basliksiz-1-kurtarildi-kurtarildi-kurtarildi-kurtarildi-kurtarildi-kurtarildi-kurtarildi-kurtarildi-kurtarildi-kurtarildi-kurtarildi-kurtarildi-kurtarildi.jpg

EKİPLER YIKIMA DEVAM ETTİ

Bir görevli, "Sabah baktık, kimse yoktu. Şimdi o fırsatla içeri girmiş" şeklinde konuştu. Yıkım çalışması sırasında binada uyuduğu öğrenilen evsiz kişi, sırtında çantasıyla dışarıya çıktı. Ekiplerin "Binada başka kimse var mı?" sorusuna "Ne bileyim abi ben" diye cevap veren evsiz kişi daha sonra uzaklaştı. Ekipler de yıkıma kaldıkları yerden devam etti.

Yıkım firması yetkilisi Önder Yıldırım, "Burası yıktırılması için çok geç kalınan binalardan biri. Demir zaten mukavemetini kaybetmiş. Deniz kumu ile yapılmış bir bina. Bizi çok fazla zorlayacak bir bina değil. Bu şekilde kalsa daha fazla zayiat verecekti. İnsanlar içindeyken binanın kendiliğinden çökme ihtimali bile var. Tehlikeli bir binaydı. Yıkacağız, herkes kurtulacak" dedi.

'DEVLETİN DESTEĞİ ŞART'

Binada dükkanları bulunan Beşir Zengin de, kiracılar ve diğer mülk sahiplerinin uzun süre yıkıma karşı çıktıklarını söyledi, "Görüldüğü gibi bina çok çürük durumda. İyi ki yıktırmışız. İnşallah Avcılar ve İstanbul'da bütün çürük binaların yıkılması en kısa sürede tamamlanır. Bunun için devletin desteği şart. Burada bir kadının öldüğü için çok üzgünüz. Eğer uyarılarımızı dikkate alıp daha önce yıksalardı, bu kötü olay da yaşanmazdı." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN