Bu araziler tek tek kiraya verilecek! Listeler ortaya çıktı: İtiraz için 3 gün süreniz var

Bu araziler tek tek kiraya verilecek! Listeler ortaya çıktı: İtiraz için 3 gün süreniz var

Bu araziler tek tek kiraya verilecek! Listeler ortaya çıktı! İtiraz için 3 günlük süre verildi...

22 Ağustos'ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında, üst üste iki yıl boyunca ekilmeyen tarım arazilerinin tespit çalışmaları sonuçlandı. Yapılan detaylı incelemelerle birlikte, uydular aracılığıyla fotoğraflar çekildi ve Tarım İl Müdürlüklerine bağlı ekipler tarafından köyler tek tek gezilerek işlenmeyen tarım arazileri belirlendi. Sonuçta hazırlanan listeler askıya çıkarıldı ve şimdi ikinci aşamaya geçiliyor.

İTİRAZ SÜRECİ VE İKİNCİ ASKI DÖNEMİ

arsa.webp

Eylül ayında yapılan ilk askı süreci boyunca arazileriyle ilgili itirazda bulunmayan kişiler için listeler tekrar kontrol edildi ve Ekim ayında ikinci kez askıya çıkarıldı. Köy muhtarlıklarında ilan edilen bu listelerde yer alan araziler için öncelik, tarımsal üretime devam etmek isteyen çiftçilere verilecek. Bu çiftçilerden, arazileri işleyip ekim yapacaklarına dair yazılı taahhüt alınacak.

TARIM ARAZİSİ OLANLAR DİKKAT!

Tarım arazisi sahiplerine İl Tarım Müdürlüklerinden önemli bir uyarı yapıldı: Listede yer alan arazilerinizi mutlaka kontrol edin! Eğer bu listeleri kontrol etmezseniz, araziniz sizin bilginiz olmadan Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları tarafından kiralanabilir. Bu durumda, arazinizin başka bir amaçla kullanılmasını engellemek için hızlı davranmanız gerekmekte.

İŞLENMEYEN TARIM ARAZİLERİ İLAN EDİLDİ

İl Tarım ve Orman Müdürlükleri, işlenmeyen tarım arazilerinin askıya çıkarılması ve tespit süreçleriyle ilgili detaylı bilgilendirme yaptı. Bu açıklamada, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 8/K maddesi kapsamında iki yıl boyunca ekilmeyen tarım arazilerinin kiralanarak tarımsal üretime kazandırılması amaçlandığı vurgulandı.

Tarım arazileri de artık dijital ortamda kiralanabilecek

İl ve ilçe müdürlükleri ile muhtarların ortak çalışması sonucu tespit edilen işlenmeyen arazilerin listeleri muhtarlıklarda ilan edilirken, arazi sahiplerinin bu listelere yazılı olarak itiraz etmeleri gerektiği belirtildi. İtiraz edilmeyen araziler, 2025 yılında tekrar kontrol edilecek ve Kasım ayında kiraya verilmek üzere yeniden askıya çıkartılacak.

KİRALANACAK ARAZİLERDE ÖNCELİK ÜRETİMDE

Kiralanması planlanan tarım arazileri, en az 10 dekar büyüklüğünde olup, iki yıl üst üste işlenmemiş olanlar arasından seçilecek. Bu araziler, Bakanlık tarafından tarımsal üretimde kullanılmak üzere sezonluk olarak kiraya verilecek. Ancak arazilerin tarımsal niteliğinin bozulmaması ve üretim yapılması şartı bulunuyor.

ARAZİLER NASIL BELİRLENDİ?

  1. Tespit Komisyonu Çalışmaları: Arazilerin tespiti, kadastro verileri, uydu görüntüleri, coğrafi bilgi sistemleri ve yerinde yapılan incelemelerle gerçekleştirildi.
  2. Kontrol Süreci: Tespit edilen işlenmeyen tarım arazileri, Bakanlık sistemleriyle karşılaştırılarak doğrulandı ve komisyon tarafından onaylandı.
  3. Askı Süreci: Tespit edilen araziler, il ve ilçe müdürlüklerinde ve muhtarlıklarda ilan edilerek, arazi sahiplerine itiraz etme imkanı sunuldu.
  4. Kiralanmaya Uygun Araziler: İşlenmeyen araziler arasında tarımsal üretime uygun olmayanlar veya üzerine izinsiz yapı yapılanlar kiralama kapsamına alınmadı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN