İstanbul'dan köye döndü: Çorak araziye tam 35 bin tane dikti! Şimdilik 35 ton üretiyor: Bir kaç sene sonra 500 ton

İstanbul'dan köye döndü: Çorak araziye tam 35 bin tane dikti! Şimdilik 35 ton üretiyor: Bir kaç sene sonra 500 ton

İstanbul'dan köye kesin dönüş yaptı, çorak araziye tam 35 bin adet fidan dikti! Şimdi ise 35 ton üretiyor ama bir kaç sene sonra 500 tonu bulacak...

Erzincan'ın Kemah ilçesinde çocukluk hayalini gerçekleştiren 79 yaşındaki iş insanı Yavuz Peker, köyündeki verimsiz arazileri dönüştürerek büyük bir başarıya imza attı. Yıllarca İstanbul’da iş dünyasında faaliyet gösterdikten sonra memleketine dönen Peker, 2011 yılında başladığı projede, 1400 dönümlük alana tam 35 bin ceviz fidanı dikti.

İlk yılında 35 ton ceviz üretimi gerçekleştirmeyi hedefleyen Peker, birkaç yıl içinde bu miktarı 500 tona çıkarmayı planlıyor. Ceviz bahçesinin yanında bir de bal üretim tesisi kuran Peker, hem Erzincan hem de Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Ceviz ağaçlarını modern sulama ve gübreleme teknikleri ile yetiştiren Peker’in çiftliği, bölgedeki en büyük ceviz bahçelerinden biri haline geldi. Yüksek kaliteli Chandler cinsi ceviz üreten bu örnek çiftlik, ileri tarım uygulamaları ve çevre dostu yaklaşımıyla dikkat çekiyor.

"BU CEVİZ BAHÇESİ ÜLKEMİZ İÇİN ÖRNEK OLMALI"

Peker, ceviz ağaçlarını ülkeye katma değer sağlamak için diktiğini vurgulayarak, "Ben bu bahçeyi sadece bir ticaret değil, ülkemizdeki insanlara örnek olacak bir proje olarak görüyorum. İnşallah bu tür projelerin sayısı artar" dedi.

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Serkan Kütük ise Erzincan’ın son yıllarda meyvecilik alanında büyük ilerleme kaydettiğini, bu ceviz bahçesinin de bölgenin üretim potansiyelini artırdığını belirtti.

500 TON BEKLİYORUZ

Çiftlikte görevli ziraat mühendisi Üstün Erkin Günay, cevizlerin kalitesini artıran bölgenin iklim koşullarına dikkat çekti. Gece ve gündüz sıcaklık farkının cevize eşsiz bir lezzet ve aroma kattığını belirten Günay, "Bu yıl 30-35 ton civarında ürün bekliyoruz. Tam kapasiteye ulaştığımızda hedefimiz yıllık 500 ton ceviz üretimi" ifadelerini kullandı.

Bu dev projeyle Erzincan’daki ceviz üretimi her geçen gün artarken, modern tarım teknikleriyle Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri haline geliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN