Yangına müdahalede askere gerek var mı?

Yangına müdahalede askere gerek var mı?

Yangınlarda ekiplerin yetersiz kalması, ‘Asker neden müdahale etmiyor’ tartışması başlattı. Emekli Tuğgeneral Osman Aydoğan ise yürürlükte olan 7269 sayılı kanuna dikkat çekti, valinin talebiyle askerin üstlerinden emir almaksızın afete müdahale edebileceğini söyledi. KARAR’a konuşan Aydoğan “6 Şubat’taki depremde de asker sahaya indirilmedi. Oysa asker 24 saat hazır, yarım saat içinde sahaya inebilecek güçte” dedi.

MERVE ŞİŞMAN

Türkiye adete bir cehennem çemberi içinde alevlerle mücadele ediyor. Ülke genelinde 31 ilde çıkan 73 yangına havadan ve karadan müdahale sürerken, İzmir Karşıyaka’da çıkan yangında onlarca ev yandı, birçok yerleşim yeri boşaltıldı. Yangından etkilenen 78 kişi hastaneye kaldırıldı. NASA Yangın Haritası verilerine göre 5 bin 19 hektar alan küle döndü.

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde, Yamanlar Karatepe mevkisinde çıkan büyük orman yangını, hızla yayılarak geniş bir alanı etkisi altına aldı.

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde çıkan orman yangını büyük bir felakete yol açtı. Yamanlar Karatepe mevkisinde başlayan yangın, hızla yayılarak ormanlık alanlar, parklar, bahçeler, zeytinlikler ve yerleşim yerlerini etkiledi. Yangında 16 ev tamamen yanarken, 87 ev ve 45 iş yeri tahliye edildi. 3 mahalle ve bir hayvan barınağı da boşaltıldı. Alevler yeşil ormanlık alanları kara bir tabakaya dönüştürdü ve birçok bölge duman altında kaldı.

yeni-proje-4.jpg

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, yangından toplamda 78 kişi etkilendi. Yangın nedeniyle birçok kişi sağlık sorunları yaşadı ve hastanelere kaldırıldı. Yangın nedeniyle İzmir’e gelen Yumaklı, yangınla ilgili bilgi aldıktan sonra Seyirtepe mevkisinde yaptığı açıklamada, dün gün boyunca Türkiye genelinde 72 yangının çıktığını, bunlardan 45’inin kontrol altında olduğunu, 27’sine müdahalenin devam ettiğini hatırlattı.

yeni-proje-5.jpg

Yumaklı, “Her iki yangın da orman alanında başladı. Çıkış sebebi üç kişinin piknik amaçlı yapmış oldukları, yakmış oldukları bir ateşten maalesef. Üçüncü yangın da İzmir Ödemiş’te Beydağı’nda iki çocuğun otluk alanda sigara içerken çıkarmış oldukları yangın” dedi. Yumaklı, İzmir’deki yangını çıkaran 3 kişiyi yakalama çalışmalarının devam ettiğini, İzmir Ödemiş’te 2, Bolu’da 4 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Bölgedeki yangının rüzgârın şiddetine göre zaman zaman baskılandığını, zaman zaman da alevlenebildiğini aktaran Bakan Yumaklı, “Arkadaşlarımız gerekli tedbirlerini aldılar. Şu an için yerleşim yerlerini tehdit edecek herhangi bir unsur yok burada” dedi. Yumaklı, “Bütün vatandaşlarımızı bu 1 hafta özellikle ama 15 Eylül’e kadar lütfen ama lütfen yangına sebep olabilecek herhangi bir şey yapmamaları konusunda buradan ikaz ediyorum, ısrar ediyorum, istirham ediyorum. Başka da nasıl söylenir bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

yeni-proje-6.jpg

ÜLKE GENELİNDE 73 YANGIN: Ülke genelinde ise şu ana kadar 73 yangın çıktı. Bunların 46’sı kontrol altına alındı, 27’sine müdahale havadan ve karadan müdahale devam ediyor. Türkiye’de yangınların illere göre dağılımına bakıldığında Aydın’da 6, Amasya’da 1, Antalya’da 7, Balıkesir’de 1, Bolu’da 1, Bingöl’de 1, Bitlis’te 1, Burdur’da 4, Bursa’da 4, Çankırı’da 2, Çanakkale’de 2, Denizli’de 1, Elazığ’da 1, Edirne’de 1, Isparta’da 2, İstanbul’da 2, İzmir’de 7, Kahramanmaraş’ta 1, Karabük’te 2, Kastamonu’da 1, Kütahya’da 4, Hatay’da 2, Manisa’da 3, Mersin’de 1, Muğla’da 5, Osmaniye’de 1, Samsun’da 1, Zonguldak’ta 1, Sakarya’da 1, Sinop’ta 1, Sivas’ta 2 yangın çıktığı görüldü.

yeni-proje-7.jpg

AFAD: SON BİR HAFTADA 131 YANGIN ÇIKTI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İzmir, Manisa, Bolu ve Aydın’da çıkan yangınlar nedeniyle 3 bin 971 kişinin tedbir amacıyla tahliye edildiğini bildirdi. AFAD yaptığı açıklamada, son bir haftada ülke genelinde 131 zirai alan ve orman yangını meydana geldiğini belirtti. İzmir’de bin 430, Manisa’da bin 475, Bolu’da 516 ve Aydın’da 550 vatandaşın tedbir amacıyla güvenli alanlara tahliye edildiği bildirdi.

yeni-proje-8.jpg

YANGIN NASA HARİTALARINDA: 5 BİN 19 HEKTAR ALAN ZARAR GÖRDÜ

Orman yangınları NASA’nın uydu görüntülerine de yansıdı. Yangın Haritası verilerinde 3 ilde toplam 5 bin 19 hektar alanın yangından etkilendiği görüldü. NASA Yangın Haritası verilerine göre İzmir’de 941 hektar, Manisa’da 1 bin 498 hektar ve Bolu’da 2 bin 580 hektar ormanlık alan yangınlardan etkilendi.

yeni-proje-9.jpg

NE İZMİR YANGININDA NE DE 6 ŞUBAT’TA ASKER SAHAYA İNDİRİLMEDİ

Söndürme çalışmalarında AFAD, orman bölge müdürlükleri, polis ve jandarma görev alırken askerin çalışmalara dahil olmaması ise eleştirildi. Emekli Tuğgeneral Osman Aydoğan “İç Hizmet Kanununa göre de deprem gibi afet durumunda TSK birlikleri valilerin yardım talebine üstlerinden emir beklemeksizin derhal cevap vermek zorundalar. Çıkarılan kanunların da dediği gibi valiler yardım talep etseydi asker en geç yarım saat içerisinde sahada olurdu. TSK, dünyanın en güçlü ordularından birisidir. Ne İzmir yangınında ne de 6 Şubat deprem felaketinde asker sahaya indirilmedi. Oysa asker 24 saat hazır halde bulunuyor, asker yarım saat içinde sahaya inebilecek güçte. Ancak AFAD öne çıkarıldı. İzmir yangınında asker en azından kazması küreği ile yangının yayılmaması için sınır yapabilir, şerit çizebilirdi veya yağma olmaması için emniyeti sağlayabilirdi. Evlerini terk etmek zorunda kalan insanlar için çadır kurabilirdi. Halbuki TSK’nın iki görevi vardır; Savaş anında düşmanla savaşırsınız, barışta ise afetle savaşırsınız. 10 tane yangın söndürme uçağı fazladan alınabilirdi” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN