Aboneler dikkat! Ev ve işyerlerinde yeni dönem başlıyor: Artık zorunlu olacak

Aboneler dikkat! Ev ve işyerlerinde yeni dönem başlıyor: Artık zorunlu olacak

Ev ve işyerlerindeki elektrik abonelik sistemlerini tamamen değiştirecek Milli Akıllı Sayaç Sistemi’yle ilgili yeni detaylar belli oldu. Yeniliklerle birlikte o abonelere 1 Ocak 2025’e kadar akıllı sayaç sistemine geçiş yapmak zorunlu olacak. İşte detaylar…

Elektrik aboneliğine dair işlemlerin cep telefonundan yapılmasına imkan tanıyacak yeni sistem, 1 Ocak 2024’te devreye girmişti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) taslağına göre hazırlanan projeyle ilgili yeni detaylar da ortaya çıktı.

Akıllı elektrik sayaçlarından, Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) oluşturulmuş ve Türkiye’deki elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçlar bu sisteme bağlanmıştı. Uygulamayla elektrik sayacı ve merkezi yazılım arasında kurulacak iki yönlü haberleşme ile elektrik tüketim verileri doğrulanıp saklanabiliyor. MASS sistemi, modem, merkezi haberleşme yazılımı, haberleşme protokolü, veri yoğunlaştırıcı ve kullanıcı mobil uygulamasından oluşuyor.

Elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçların MASS kapsamına alınması, gerekli teçhizatın, altyapının ve akıllı sayaçların kurulumu, işletilmesi ve bakımıyla mevcut sayaçların akıllı sayaçlarla değiştirilmesi, dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin sorumluluğunda fakat uygulamayla ilgili çok bilinmeyen bir detay ortaya çıktı.

elekktrik-aboneliginde-yeni-donem.jpg

2025’E KADAR HERKESE ZORUNLU

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş (EPİAŞ) akıllı sayaçların, geçmişe yönelik verilerini de içerecek şekilde takibini sağlayacak mobil uygulamayı 1 Temmuz 2024’e kadar geliştirecek. Elektrik dağıtım şirketlerinin de söz konusu uygulamaya gerekli olan verileri EPİAŞ’a sağlayacak altyapıyı 1 Temmuz 2024’e kadar oluşturmaları gerekecek.

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş de 1 Ocak 2025’e kadar Merkezi Haberleşme Yazılımı Teknik Şartnamesi’ni yayımlayacak. Dağıtım şirketleri ise şartnameye uygun Merkezi Haberleşme Yazılımını 1 Nisan 2025’e kadar kuracak ve 1 Ağustos 2025’e kadar uzaktan okuma yapılabilen bütün sayaçların verilerinin bu yazılımla entegrasyonu tamamlanacak. Böylece dağıtım şirketlerinin 1 Haziran 2025’ten itibaren tedarik edeceği tüm akıllı sayaç, modem, merkezi haberleşme yazılımları ve vere yoğunlaştırıcılarla beraber çalışabilirlik ilkesine uygun olması zorunlu kılınacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN