800 yıl boyunca yaşıyor, Türkiye’nin her yerinde bulunuyor! Toplaması zor, kazancı yüksek

800 yıl boyunca yaşıyor, Türkiye’nin her yerinde bulunuyor! Toplaması zor, kazancı yüksek

Türkiye'nin dört bir yanında yetişiyor 800 yıl boyunca zamanı meydan okuyor. Geniş gövdeleri büyük yapraklarıyla dikkat çekiyor toplaması zor olsa da getirisi yüzleri güldürüyor.

Türkiye'de tarım alanında fazla çeşitlilik bulunurken özellikle meyve ağaçları konusunda Türkiye'nin dört bir yanında farklı ürünler yetişiyor. Ülkemizin farklı bölgelerinde yetişebilen ağaç türlerinden biri olarak karşımıza çıkan kara dut ağacı, Türkiye'nin dört bir yanına dağılım gösteren oldukça geniş bir popülasyona sahiptir. Türkiye'de değişik coğrafyalarda karadut ağacına rastlamak mümkündür.

ZAMANA MEYDAN OKUYOR

Hem görüntüsüyle hem de faydaları ile kendine hayran bırakan karadut ağaçları, hoşgörü, ahlak ve maneviyatın başkenti Konya'da 800 yıllık geçmişiyle tarihe meydan okuyor. Birçok evin bahçesinde yetişen karadutun faydaları ise saymakla bitmiyor.

Karadut sağlıklı mı? Karadut suyunun faydaları nelerdir? Karadut suyu nasıl yapılır? - TRHaber

Daha çok ılıman ve subtropikal topraklarda yetişen karadut ağaçları yaz mevsiminde olgunlaşan meyveleri ile herkese göz kırpıyor. Taze olarak tüketilebilirken reçel, marmelat, şurup gibi ürünlere dönüştürülerek de yaz kış tüketimi imkanı bulunuyor. Sağlıklı atıştırmalıkların başında gelen karadut içerdiği lif, C vitamini, demir ve antioksidanlar bakımından insan vücuduna fayda sağlıyor. Haziran ve Temmuz aylarında olgunlaşan ürünler sıcak hava koşullarında daha çok büyürken özellikle Akdeniz iklimine sahip bölgelerde yaygın olarak yetişmektedir.

DOĞANIN ANTİOKSİDAN KAYNAĞI

Karadut vücuda antioksidan sağlarken hücre hasarını önleyip serbest radikallerle savaşmaktadır. Yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yarayan karadut ağacı birçok Kronik hastalığı azaltmak için de kullanılır.

Daldaki hazine! Tam zamanı toplanmazsa çöp olacak

C vitamini açısından güçlü bir değere sahip olan karadut, diğer antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. İçerisinde bulunan flavonoidler sayesinde kardiyovasküler hastalıklara karşı korurken kan damarlarını genişleterek kan basıncını düşürüp kalp sağlığını destekler.

Lif açısından zengin olan karadutlar kabızlık ve sindirim sorunlarını önlemektedir. Düşük glisemik indekse sahip olan ve lif içeriği ile birlikte kan şekerini düzenleyen karadut diyabet yönetiminde de faydalı ürünler arasında görülmektedir.

Bir avuç dut her derde deva! İşte dutun faydaları

Karadut içerisinde bulunan antioksidanlar göz sağlığını desteklerken yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi hastalıkların riskini azaltır. Çoğunlukla taze olarak tüketilen karadutlar kurutulmuş formda da tüketilebilmektedir. Özellikle salatalara, yoğurda, keklere ve somitelere çok yakışan karadut herhangi bir sağlık durumu ve alerjisi olmayan kişiler için oldukça sağlıklı bir besin olarak görülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN