MB Başkanı değişikliğine uluslararası kuruluşlardan ilk değerlendirme: Olumlu görüyoruz

MB Başkanı değişikliğine uluslararası kuruluşlardan ilk değerlendirme: Olumlu görüyoruz

Merkez Bankası Başkanlığı görevine Başkan Yardımcısı Fatih Karahan’ın getirilmesiyle birlikte Hafize Gaye Erkan dönemi sona erdi. Merkez Bankası için yapılan bu değişiklik uluslararası piyasalarda olumlu karşılanırken JPMorgan, “Liderlik değişikliğini enflasyonun düşürülmesi ve lira açısından olumlu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevinde bulunan Hafize Gaye Erkan, dün yaptığı açıklama ile istifa ettiğini duyurmuştu. Gece yayımlanan Resmi Gazete’de Merkez Bankası Başkanı olarak Fatih Karahan atandı.

Türkiye’de ve uluslararası piyasalarda yankı bulan bu değişiklik karşısında ilk değerlendirmeler yapıldı.

JPMORGAN: PPK ARTIK DAHA ŞAHİN

ABD'li yatırım bankası JPMorgan, Erkan’ın görevinden affını istemesi ve yerine Başkan Yardımcısı Fatih Karahan’ın getirilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

BloombergHT'de yer alan habere göre JPMorgan yetkilileri, Para Politikası Kurulu'nun (PPK) artık daha şahin olabileceği yönündeki görüşleri nedeniyle TCMB'deki liderlik değişikliğini enflasyonun düşürülmesi ve lira açısından olumlu gördüklerini belirtti.

Yayımlanan notta, “Para politikasının önümüzdeki dönemde enflasyon görünümüne daha duyarlı olması muhtemel olduğundan faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalmasını bekliyoruz” ifadeleri yer aldı.

'LİDERLİKTEKİ BELİRSİZLİK SÜRÜYOR'

Dr. Karahan'ın enflasyonla mücadele için para politikası ile maliye politikası arasında daha fazla koordinasyon sağlamasının beklendiği kaydedilen notta, ancak TCMB'nin liderliğinin uzun ömürlülüğüne ilişkin belirsizliğin devam ettiği ve politika değişimleri konusunda şüphe uyandırdığı açıklandı.

1kapak-003.jpg

JPMorgan yayımladığı notta, “Ani liderlik değişiklikleri yatırımcılar açısından rahatsızlık yaratırken, yeni TCMB Başkanı'nı enflasyonun düşürülmesi ve lira açısından olumlu görüyoruz. Artık son PPK açıklamasındaki güvercin eğiliminin tersine dönmesi muhtemel. Önümüzdeki perşembe günü TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın TCMB Enflasyon Raporu Basın toplantısında ileriye yönelik şahin bir yönlendirme yapmasını bekliyoruz. Para politikasının önümüzdeki dönemde enflasyon görünümüne daha duyarlı olması muhtemel olduğundan, daha sıkı makro ihtiyati tedbirlerle birlikte yüksek faiz oranlarının daha uzun süre devam etmesini bekliyoruz” ifadeleri yer aldı.

MORGAN STANLEY: PARA POLİTİKASININ DEVAM ETMESİNİ BEKLİYORUZ

Merkez Bankası’ndaki değişiklik sonrası JP Morgan'ın ardından ABD'li yatırım bankalarından Morgan Stanley de değerlendirmelerini paylaştı.

Hafize Gaye Erkan'ın TCMB başkanlığı görevinden yalnızca dokuz ay sonra kişisel nedenlerini gerekçe göstererek istifa etmesini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni TCMB Başkanı olarak Fatih Karahan'ı atamasını değerlendiren Morgan Stanley, "TCMB'nin Başkan Karahan yönetiminde enflasyonla mücadeleye öncelik veren geleneksel para politikası çerçevesine devam etmesini bekliyoruz" dedi.

'SIKILAŞTIRMA ADIMLARINDA KİLİT ROL OYNADI'

Ekonomim'de yer alan habere göre Morgan Stanley, Fatih Karahan'ın Cevdet Akçay ve Hatice Karahan ile birlikte temmuz ayında TCMB'ye başkan yardımcısı ve PPK üyesi olarak atandığını ve atanmalarının ardından ağustos ayında hızlanan TCMB'nin son sıkılaştırma adımlarında kilit rol oynadığını savundu.

TCMB'de yaşanan bu görev değişimini, "Bizim görüşümüz: 2019 ve 2021'deki geçmiş başkan değişikliklerinin aksine, bu durum politika yönünde bir değişikliğe ya da daha düşük faiz oranlarına yönelik siyasi bir tercihe işaret etmiyor. TCMB'nin dezenflasyona öncelik veren geleneksel para politikası çerçevesine devam etmesini bekliyoruz" şeklinde değerlendiren, Morgan Stanley "TCMB'nin önümüzdeki Perşembe günü (8 Şubat) düzenleyeceği Enflasyon Raporu basın toplantısında politika mesajlarını dinleme şansımız olacak" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN