Milyonlarca ev sahibini yakından ilgilendiren yeni bir haber geldi. Ev sahiplerine 30 gün süre verilirken geciktirenlere para cezası uygulanacağı öğrenildi. Üstelik 500 bin liraya kadar ceza söz konusu. İşte konuya ilişkin detaylar…
Günlük ve haftalık kiralanan evlere ilişkin kamuoyunu ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir süredir gündeminde olan bu konu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de (TBMM) masaya yatırılırken ev sahiplerine yeni sorumluluklar yüklenmesine karar verildi. TBMM tarafından kabul edilen yeni düzenleme kapsamında Artık, ev sahipleri 30 gün içinde turistik kiralama faaliyetleri için gerekli belgeleri ilgili bakanlığa bildirmek zorunda. Aksi takdirde idari para cezaları uygulanacak.
EV SAHİPLERİ İÇİN ZORUNLU HALE GETİRİLDİ
Kiralama izin belgesi ev sahiplerine zorunlu hale getirildi. Söz konusu bu belge ilgili bakanlık tarafından verilecek ve tüm kat maliklerinin bu belgeye onay vermesi gerekecek. Öte yandan bu işlem A grubu seyahat acentaları aracılığı ile yapılacak.
KİMLER İZİN BELGESİ ALABİLİR?
Halk TV’de yer alan habere göre, konuya ilişkin kanun, yüksek nitelikli konutlar için izin belgesi düzenleme şartlarını aramadan izin belgesi alınabilmesine imkan veriyor.
PARA CEZASI UYGULANACAK
Tüm bunların yanı sıra izinsiz şekilde kiralama yapan ev sahipleirne 10 bin lira idari para cezası uygulanacak. Tüm ev sahiplerinin 15 gün içinde kiralama yapabilmeleri için izin belgeleri almaları gerekiyor. Verilen süre sonunda belge alınmadığı takdirde 500 bin lira para cezası uygulanacak.
Aynı zamanda belgesiz kiralama yapanlar, üçüncü kişilere kiralama yapanlar ve aracı hizmet sağlayıcılar da farklı tutarlarda para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.
4 DEFADAN FAZLA KİRAYA VERİLEMEYECEK
Tüm bu detayların yanı sıra önemli konulardan biri de ev sahiplerinin evlerini kiraya verme hakları oldu. Yeni kararla beraber ev sahibi bir yıl içinde konutunu sadece 4 kez kiraya verebilecek. Aksi takdirde 1 milyon lira para cezası ile karşı karşıya kalacak.
Gerekli bilgilerin 30 gün içinde bildirilmemesi, eksik bildirilmesi veya yanıltıcı bilgi verilmesi halinde 50 bin lira para cezası uygulanacak.