Çiftçinin para kazanmasını engelleyecek karar Resmi Gazete'de yayınlandı: Gümrük vergisi düştü

Çiftçinin para kazanmasını engelleyecek karar Resmi Gazete'de yayınlandı: Gümrük vergisi düştü

Resmi Gazete’de yayınlanan yeni karar ile çiftçiye bir darbe daha vuruldu. Alınan yeni karar kapsamında o ürünün ithalatında gümrük vergisi düştü. Bu gelişme ise üreticinin hayallerini adeta suya düşürdü. İşte, Resmi Gazete’de yayınlanan yeni kararın detayları ve çiftçiye olası etkileri…

ESMAGÜL KOÇAK

Cumhurbaşkanlığı kararı ile çiftçilere bir darbe daha vuruluyor. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) bu yıl mısır alım fiyatı açıklamaması ile zorda kalan çiftçiler için şimdi de ithalat üzerinden yeni bir düzenleme yapıldı.

1 MİLYON TON MISIR İTHALATI İÇİN GÜMRÜK VERGİSİ DÜŞÜRÜLDÜ

Yayımlanan karara göre, 1 milyon ton mısır ithalatı için 31 Aralık 2024'e kadar geçerli olacak bir tarife kontenjanı açıldı. Bu kapsamda, ithalat için uygulanacak gümrük vergisi yüzde 5 olarak belirlendi. Normalde daha yüksek olan bu oran, Cumhurbaşkanlığı tarafından düşürülerek ithalatı cazip hale getirdi. Ancak bu karar, yerli mısır üreticilerini zor durumda bırakacak gibi görünüyor.

misir-uretiminde-gumruk-vergisi-dusuruldu-1.jpg

MISIR ÜRETİCİLERİ TEHLİKEDE

Bu gelişme, çiftçinin para kazanma umuduyla beklediği mısır alımında büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Alım fiyatlarının açıklanmadığı bir dönemde, ithalat üzerinden gelen bu gümrük vergisi indirimi, çiftçilerin ürünlerini pazarlamakta zorlanmalarına neden olacak. Ucuz ithal mısır piyasayı doldururken, yerli üretici bu rekabetin içinde ayakta kalmakta güçlük çekecek.

TMO’nun alım fiyatı açıklamaması ve ithalatta bu tür kolaylıklar sağlanması, çiftçinin emeğinin karşılığını alamayacağı bir dönemin habercisi olarak değerlendiriliyor.

ciftci.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN