Kripto dünyasında kriz mi geliyor? Başlatılan soruşturma, Bitcoin ve Ethereum fiyatlarını vurdu

Kripto dünyasında kriz mi geliyor? Başlatılan soruşturma, Bitcoin ve Ethereum fiyatlarını vurdu

Güney Kore’nin en büyük kripto para borsası Upbit, ülkenin siyasi arenasında gündeme gelen eleştirilerle sarsıldı. Bu gelişmenin ardından, Bitcoin ve Ethereum başta olmak üzere kripto para piyasalarında ciddi düşüşler yaşanıyor. Kripto piyasalarının devlerinden biri olan Upbit’in karşı karşıya olduğu bu durum, küresel kripto ekosistemini de etkileyebilir.

Upbit, Güney Kore’nin kripto para ticaretine hükmeden en büyük platformu. 214 farklı coin ve 372 ticaret çiftini destekleyen borsa, aylık 5.72 milyon ziyaretçi sayısına sahip ve son 24 saatte 1.18 milyar dolar işlem hacmi gerçekleştirdi. Ancak, bu hacim son 24 saatte yüzde 5.6 oranında bir düşüş yaşadı.

Bu düşüş, Güney Kore’nin Demokrat Parti milletvekili Lee Kang-il’in, ülkenin kripto piyasasında büyüyen tekelcilik eğilimine karşı yaptığı siyasi hamle ile aynı zamana denk geldi. Upbit’in sektördeki hakimiyeti, milletvekili Lee’nin eleştirilerinin merkezinde yer aldı. Lee, Güney Kore kripto piyasasının tek bir borsanın egemenliği altına girmesinin endişe verici olduğunu belirtti ve bu açıklama, kripto piyasalarında dalgalanmalara yol açtı.

FİNANSAL DÜZENLEYİCİLER UPBİT'İ MERCEK ALTINA ALDI

Güney Kore Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC), milletvekili Lee’nin meclis oturumunda dile getirdiği tekel endişelerine yanıt olarak bir açıklama yayınladı. Komisyon başkanı Kim Byung-hwan, konunun ciddiyetini kabul etti ve Upbit’e yönelik tekel iddialarının Virtual Asset Committee (Sanal Varlık Komitesi) aracılığıyla kapsamlı bir şekilde inceleneceğini duyurdu.

K-BANK VE UPBİT ARASINDAKİ TARTIŞMALI FİNANSAL İLİŞKİLER

Milletvekili Lee, ayrıca K-Bank ile Upbit arasındaki yakın finansal bağları da eleştirdi. K-Bank’in Upbit mevduatlarına yüzde 2.1 oranında faiz sunarken, bankanın operasyonel kar marjının yüzde 1'in altında kalması dikkat çekti. Bu durum, milletvekili tarafından sorgulandı ve FSC başkanı, bu ilişkinin detaylı bir incelemeye tabi tutulacağını belirtti.

UPBİT’TEN YANIT

Upbit, Güney Kore’deki kripto düzenlemelerine uyum sağlamak amacıyla son dönemde önemli adımlar attı. Temmuz ayında borsa, içeriden bilgi sızdırarak kripto ticareti yapılmasını önlemek için yeni tedbirler aldı. Bu adım, Güney Kore’nin Temmuz ayında yürürlüğe giren Sanal Varlık Kullanıcı Koruma Yasası ile uyumlu hale getirildi.

PİYASADA 2018 SENARYOSU YENİDEN Mİ YAŞANIYOR?

Upbit, daha önce 2018 yılında bazı yöneticilerine yönelik dolandırıcılık soruşturmasıyla gündeme gelmiş ve o dönem kripto para piyasalarında büyük bir çöküş yaşanmıştı. Bugün piyasadan gelen sinyaller, benzer bir senaryonun yaşanabileceğini işaret ediyor.

Son 24 saat içinde Bitcoin fiyatı yüzde 2.5 değer kaybetti. 6 Ekim’de 62.817 dolar seviyesine ulaşan BTC, ertesi gün 62.146 dolardan 60.628 dolara kadar düştü. Şu anda piyasa, 61.068 dolardan işlem görmeye çalışırken, bir önceki günün açılış fiyatının üzerine çıkmakta zorlanıyor.

Ethereum da benzer bir düşüş yaşadı. 6 Ekim’de 2.440 dolar olan ETH fiyatı, 9 Ekim’de 2.407 dolara geriledi. Şu anda Ethereum fiyatı hâlâ 2.407 dolar seviyesinde sabitlenmiş durumda ve toparlanma çabaları devam ediyor.

Kripto piyasalarının toplam piyasa değeri, son 24 saat içinde yüzde 3.3 oranında azaldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN