ATM’lerde yasaklı şifre dönemi başladı: Bu rakamlar varsa hemen değiştirin, bloke olacak

ATM’lerde yasaklı şifre dönemi başladı: Bu rakamlar varsa hemen değiştirin, bloke olacak

Son dönemde kredi ve banka kartları üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık olaylarındaki artış, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yeni bir kısıtlama kararı almasına yol açtı. Ekonomist Şenol Babuşçu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, ATM’lerde yaygın olarak kullanılan bazı şifrelerin geçersiz olacağını duyurdu.

Türkiye’de bir yılı aşkın süredir uygulanan sıkı para politikalarına rağmen, ekonomi yönetimi enflasyonu istenilen seviyeye çekmekte zorlanıyor. Türk lirasının değer kaybetmesine rağmen, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yeni banknot basımına onay vermiyor. Bu durum, bankaların para çekme ve yatırma işlemlerinde sıkıntılar yaşamasına neden olurken, ATM işlemlerinde sürekli değişiklik yapılmasına da yol açıyor.

YENİ DÜZENLEME BAŞLADI MI?

Ziraat Bankası’nın eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, yeni düzenlemenin detaylarını paylaşırken, ATM’lerde yaygın olarak kullanılan bazı şifrelerin kalıcı olarak bloke edileceğini belirtti. Bankacılık sektörü kaynaklarına göre, BDDK Türkiye’de yaygın olarak kullanılan şifrelerin listesini bankalarla paylaştı. Yeni düzenlemeye göre ‘1453’, ‘1923’, ‘1234’, doğum tarihleri ve plaka kodları gibi şifreler artık banka ve kredi kartları için kullanılamayacak.

Babuşçu, düzenlemenin artan banka ve kredi kartı dolandırıcılıklarına karşı bir önlem olduğunu ifade etti.

ATM’YE KART TAKANLARA UYARI MESAJI

Yasaklı şifreler listesinde yer alan bir parolayı kullanan müşteriler, ATM’de yapacakları ilk işlemde uyarı mesajı alacak. Bu kullanıcılar, yönlendirme ile şifre değiştirme ekranına geçiş yaparak yeni şifrelerini belirleyecekler.

Müşteriler bu değişikliği sadece ATM’den yapmak zorunda değil. İnternet veya mobil bankacılık üzerinden de kart şifrelerini anında değiştirebilecekler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN