Felaket bugün öğlen başlıyor! Mum stoklayın, şarjlarınızı doldurun...G4 seviyesinde vuracak

Felaket bugün öğlen başlıyor! Mum stoklayın, şarjlarınızı doldurun...G4 seviyesinde vuracak

Güneş’in döngüsünün zirveye yaklaştığı bu dönemde, saatler 12:00'yi gösterdiğinde etki göstermesi beklenen fırtına için yetkililer uyarıda bulundu. Elektrik kesintileri ve GPS sorunlarına hazırlıklı olun. İşte konuya ilişkin detaylar…

ABD'li yetkililer, Güneş'ten fırlayan dev bir plazma topunun Dünya'ya çarpacağını ve bu durumun güçlü auroralara neden olabileceğini duyurdu. G4 seviyesinde beklenen jeomanyetik fırtına, özellikle elektrik şebekeleri ve uydu sistemleri için büyük riskler taşıyor.

yeni-proje-1.jpg

GÜNEŞ’TEN KOPAN DEV PLAZMA TOPU

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi, Güneş’ten fırlayan koronel kütle ejeksiyonunun (CME) saatte 4 milyon kilometre hızla Dünya'ya doğru ilerlediğini açıkladı. Fırtınanın etkilerinin sabah veya öğle saatlerinde hissedilmesi bekleniyor ve bir gün boyunca devam edebilir.

Mayıs ayında yaşanan benzer fırtınalar, ABD’nin Ortabatı bölgesinde tarımda kullanılan hassas GPS sistemlerini bozmuştu. Bugün beklenen G4 seviyesi, elektrik şebekelerinde aksaklıklara yol açabilir. 2003 yılındaki "Cadılar Bayramı Fırtınaları" ise benzer bir durumu gözler önüne sermiş, İsveç’te elektrik kesintilerine ve Güney Afrika’da enerji altyapısında hasarlara neden olmuştu.

yeni-proje.jpg

FIRTINA NELERİ ETKİLEYEBİLİR?

Jeomanyetik fırtınalar, Dünya'nın manyetosferine çarptığında ciddi sorunlara yol açabiliyor. Uyduların yörüngeleri bozulabilir, radyo sinyalleri ve GPS sistemlerinde aksaklıklar görülebilir. Elektrik şebekelerinin yanı sıra, yaklaşık 5 bin uydu da bu fırtınadan etkilenebilir. İyonosferde meydana gelen genişleme, uyduların yavaşlamasına ve yörüngeden sapmalarına neden olabilir.

Yetkililer, bu tür auroraların en iyi şekilde şehir ışıklarından uzak, karanlık bölgelerde gözlemlenebileceğini belirtiyor. Dijital kameralar ve akıllı telefonlar, çıplak gözle görünmeyen auroraları da görüntüleyebilir.

yeni-proje-2.jpg

HAZIRLIKLI OLUN!

Uzmanlar, bu tür durumlarda özellikle elektrik kesintilerine karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguluyor. Mum stoklamak, şarj aletlerini doldurmak ve temel ihtiyaçların karşılanması için önceden plan yapmak önemli. Güneş’ten kopan bu dev plazma topunun etkisi ne kadar büyük olacak, bunu zaman gösterecek. Fırtına sırasında dikkatli olun ve güncel bilgileri takip etmeyi unutmayın!

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN