Bakan Şimşek 'TAM Projesi'ni anlattı: 500 milyon dolarlık tasarruf sağlayacak

Bakan Şimşek 'TAM Projesi'ni anlattı: 500 milyon dolarlık tasarruf sağlayacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ATM Merkezi (TAM) Projesi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Proje tamamlandığında optimize edilmiş ATM sayısının 19 bine ulaşacağını belirten Bakan Şimşek, proje ile orta vadede 500 milyon doları bulan tasarruf sağlanacağı bilgisini aktardı. Şimşek, projenin ATM'lere yüklenen nakit miktarının optimizasyonunu sağlayarak fon gereksinimini ve ilgili maliyetleri azalttığını da ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarına göre, Türkiye'de bankacılık sektörünün verimliliğini ve tasarrufunu artırmak amacıyla hayata geçirilen Türkiye ATM Merkezi (TAM) Projesi, beklenen faydaları sağlamaya başladı. Bakan Şimşek, projenin kamu bankaları ve kamu katılım bankalarını kapsayacak şekilde tasarlandığını ve 2023 yılında uygulamaya alındığını belirtti.

TAM Projesi, şu anda Türkiye'nin 81 ilinde 5.200 ATM ile hizmet veriyor ve aylık olarak 20 milyon adet finansal işlem gerçekleştiriliyor. Bu işlemlerin toplam hacmi 35 milyar liraya ulaşıyor. Projenin amacı, ATM yönetimi ile ilgili yazılım geliştirme, lisanslama, saha hizmetleri ve operasyon gibi maliyetleri tek bir merkezden yöneterek ölçek ekonomisinden faydalanmak ve böylece altyapı ile işletim maliyetlerini düşürmek.

500 MİLYON DOLARLIK TASARRUF

Bakan Şimşek ayrıca, projenin ATM'lere yüklenen nakit miktarının optimizasyonunu sağlayarak fon gereksinimini ve ilgili maliyetleri azalttığını ifade etti. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, TAM'a üye tüm bankaların ATM sayısının 19 bine ulaşacağı ve bankaların ATM ithalatı kaynaklı giderlerinde önemli ölçüde azalma yaşanacağı belirtildi. Bu ve diğer tasarruflar sayesinde, projenin orta vadede 500 milyon dolarlık bir tasarruf sağlaması hedefleniyor.

KULLANICILARIN VE ÜYE BANKALARIN MALİYETİNİ AZALTIYOR

TAM Projesi, dünya genelindeki benzer ortak ATM projelerinden farklı olarak, müşterilere bankaların tüm işlem setlerine erişim imkanı sunuyor ve 1000'den fazla işlem türünü destekliyor. Proje, tek bir platform üzerinden yönetilen sistem kullanması, yazılımların tekilleştirilmesi ve teknolojisi ile de dikkat çekiyor. Ayrıca, TAM platformunda uygulanan bazı ücret ve komisyonların kaldırılması, hem kullanıcıların hem de üye bankaların maliyetlerini azaltıyor. Bu özellikleriyle TAM Projesi, Türkiye'de finansal hizmetlerin erişilebilirliğini ve kullanım kolaylığını artırırken, bankacılık sektöründe önemli bir tasarruf ve verimlilik kaynağı oluşturuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN