Kosova resmi dini nedir, müslüman mı? Kosava dini ve yaşam tarzı

Kosova resmi dini nedir, müslüman mı? Kosava dini ve yaşam tarzı

Balkanlar'da denize kıyısı olmayan bir ülke olan Kosova Cumhuriyeti, dünya genelinde sınırlı tanınırlığa sahiptir. Sırbistan ile ilgili ortaya çıkan olayların sonrasında gündem olan Kosova'nın resmi dili, yaşam tarzı merak edilirken müslüman olup olmadıkları da araştırılıyor.

Kosova Cumhuriyeti, Balkanlarda yer alan bir ülkedir. Kosova'da, Prizren, Mamuşa, Priştine ve Mitroviça'nın yanı sıra Vıçıtırın, Gilan kentleri belediyelik olup resmi statü sahibidir. Bu kenlere ek olarak ise Doburçan, Yanova, Mitroviça ve İpek'ye Türk nüfus barındırır. Kosova'da yaşayan Türkler, genel olarak güney bölgelerinde ve doğu bölgelerinde yaşarlar. Dağınık olarak ülkede yerleşim sağlayan Türklerin bazıları kuzey bölgelerine de yerleşmişlerdir.

Kosava dini ve yaşam tarzı

Kosova resmi dini nedir, müslüman mı?

Kosova Türkleri, müslüman toplumdur. Ülkede yaşayan Arnavutların bir çoğu da İslam inancını benimsemiştir.

Kosovada yaşayan etnik gruplar ise genellikle Arnavutlar, Sırplar, Boşnaklar'dır. Bu gruplara Romlar, Türkler, Goralılar, Torbeşler ve Aşkaliler'de eklenmiştir. Bu isimlendirmelerin bazıları ise büyük bazıları da küçük toplulukları belirtir. 1999 yılından önce ülkede sürekli olarak değişkenlik gösteren demografik olarak adlandırılan durumlar, bu topluluk durumlarını oluşturmuştur. Kosova Cumhuriyeti'nin yüzde 85-90 gibi bir bölümünün Arnavut, yüzde 3-4 gibi bölümün Sırp, yüzder 3-4 gibi bir bölümünün ise diğer halklar şeklinde olduğu öne sürülür.

Kosava dini ve yaşam tarzı

Osmanlı dönemi Kosova'sı

1389 ila 1913 yıllarının arasında Kosova, Osmanlı ve Türk hakimiyetinde kalmıştır. Kosova, o dönemlerde önemli olarak görülen batı-doğu ticaret yollarının üzerinden olmasından dolayı Osmanlı yönetimi, aynı zamanda Venedik'in de kontrolüüne yakın olan bölgenin diğer kısımlarında kalan yerlerin aksine yoğun olarak devşirme ve islamlaştırma politikası uygulamıştır.

Osmanlı devlet yönetimi Kosova'ya Roma devri öncesi sağlanamayan bir düzenlilik getirmiştir. Bölge, Osmanlı döneminden önce orada yaşayan fakat Müslüman olmayan Türklerle birlikte nüfus artmış ve Müslüman Oğuz Türkleri ile birlikte de Türklük daha bir yayılmıştır.

1912 yılında Osmanlı hükümranlığı kalkmadan öncesine kadar Kosova'da Türkçe, genel kültürel dil kimliği olarak gelişmiştir. Bölgede yaşayan Türk nüfusu da bu gerekçenin kabul edilmesindeki en önemli sebep olarak görüşmüştür.

Kosava dini ve yaşam tarzı

Arnavutlar ise, kültürel bakımda öncesinde herhangi bir sıkıntı yaşamamıştır. Balkan Savaşlarına kadar Osmanlı Devleti'ne bağlı olan Arnavutlar, hiç bir zaman kendilerini Türklerden ayırmamışlardır. Özellikle 1800'lerin ortalarında artan bir eğilim ile birlikte Osmanlı hükmünden kısmî olarak kopma istekleri oluşmuş ve bununla ilgili tepkilerini geliştirmişlerdir. Bu kopma eğilimi ise Arnavutluk devletinin kurulması ile birlikte sona ermiştir.

Günümüz Kosova'sında Arnavutlarla Türklerin ortak yaşamlarındaki sıcak ilişkiler ve samimiyetler de gizli ya da açık düşmanlıkların o dönemlerde otaya çıkan ürünlerden kaynaklandığı savunulur.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN