'Long Kovit' deniyor, uzadıkça uzuyor! Mağdur sayısı artıyor: 2 yıl geçse de kimse toparlayamıyor

'Long Kovit' deniyor, uzadıkça uzuyor! Mağdur sayısı artıyor: 2 yıl geçse de kimse toparlayamıyor

Dünyayı etkisi altına aldığı 400 milyondan fazla insanı mağdur etti. Hastalığa yakalananlar 2 yılda kendine zar zor toparladı.

Dünyayı etkileyen sağlık problemi kovit 19 geçiren yaklaşık 400 milyon insan uzun süreli kovit mağdur oldu. Yeni rapor düzenlemesi doğrultusunda hastalar ve toplum üzerinde önemli bir baskı oluştuğu görülüyor. Kovit hastalarının sadece %7'si ile %10'u hastalığa yakalandıktan 2 yıl sonra tamamen iyileşme sürecini yakalayabildi. Hastalığın küresel ekonomik maliyeti yılda yaklaşık bir trilyon dolar olduğu belirtiliyor.

KÜRESEL EKONOMİYİ VURDU

Bilim insanları tarafından düzenlenen rapor doğrultusunda dünya çapında yaklaşık 400 milyon kişinin uzun süreli Kovid'den etkilendiği belirtildi. Sağlık hizmetleri ve hastaların işe dönmemesi gibi faktörler nedeniyle ekonomik maliyet her yıl dünya çapında bir trilyon dolar olarak kayda geçerken küresel ekonominin yaklaşık yüzde 1’ini oluşturuyor.

Dünya Ekonomik Forumu: Kovid-19 ve ekonomik etkisi en büyük küresel risk

Nature Medicine dergisinin Cuma günü yayınlanan sayısında dünya genelinde yetişkinlerin yaklaşık %6'sının çocukların ise yüzde birinin uzun süreli kovit geçirmiş olduğu belirtildi. Gerçek sayının daha yüksek olabileceği belirtilirken Tahminlerin yalnızca virüsün bulaşıcı aşamasında semptomlar gösterirken kaydedildiği belirtildi. Kovit geliştiren kişilerin içerdiği ve birden fazla kovit enfeksiyonu geçiren kişilerin listede yer almadığı aktarıldı.

Long COVID: COVID-19'un uzun süreli etkileri | gesund.bund.de

İYİLEŞMELERİ 2 YILI BULUYOR

Uzun süreli kovit hastalarına yalnızca %7 ile %10'unu uzun koyup geliştirdikleri belirtilirken 2 yıl sonra tamamen iyileştiği vurgulandı. Hastaların refahı ve benlik duygusu ile birlikte çalışma, sosyalleşme başkalarına bakma, Ev işlerini yönetme ve toplum faaliyetlerine katılma yeteneklerine önemli ölçüde etkilendiği de aktarıldı. Bu durum kişilerin aileleri, bakıcıları ve çevrelerine de etkiliyor.

Covid 19 Hastalığının Yan Etkileri | Koru Ankara Hastaneleri

HASTALAR İŞİNİ KAYBEDİYOR

2022 yılında 2 milyon ile 4 milyon yetişkinin uzun kovit nedeniyle işsiz kaldığı tespit edildi. Hastalığı uzun sürede atlatamayan kişilerin virüsü hiç yakalanmayanlara oranla istihdam edilme olasılığı da %10 daha az görülüyor. Komik hastaları çoğunlukla çalışma saatlerini azaltmak zorunda kalırken dörtte bir oranda çalışmaya devam ettiği görülüyor. Rapor, uzun Covid'in tedavileri, teşhisleri, biyolojik mekanizmaları ve ekonomik ve sosyal etkileri konusunda çok daha fazla araştırma yapılmasını talep ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN