Omicron varyantından mutasyona uğrayıp baskın hale gelen JN.1'in bir türevi olan ve FLiRT adı verilen yeni koronavirüs (kovid-19) varyantı dünya çapında yayılıyor. İşte detaylar...
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), FLiRT adı verilen yeni bir koronavirüs (kovid-19) varyant grubunun dünya çapına baskın hale geldiği uyarısında bulundu.
KORONAVİRÜS FLiRT VARYANTI TEHLİKELİ Mİ?
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, FLiRT, varyantların genetik kodlarındaki mutasyonların isimleri kullanılarak oluşturulan gayriresmi bir takma ad. Omicron varyantından mutasyona uğrayan ve baskın hala gelen JN.1'in türevi. Başak proteinlerinde kilit üç mutasyon bulunuyor.
Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre bu sayede antikorlardan korunuyorlar. İngiltere Halk Sağlığı Ajansı, yeni varyantların ne kadar ağır ve bulaşıcı olabileceğini anlamak için 'daha fazla veriye' ihtiyaç olduğunu açıkladı. Ancak İngiltere'de dolaşımda olan diğer varyantlardan daha baskın olduğu yönünde bir kanıt olmadığını belirtti.
KORONAVİRÜS SALGINI NE DURUMDA BİLİNMİYOR
DSÖ'nün mayıs ayındaki enfeksiyonları inceleyen son raporu, vaka sayılarının önceki aylara göre düştüğünü gösteriyor. Ancak bu veriler hâlâ düzenli raporlama yapan sınırlı sayıda ülkeden alınıyor. Dünya çapında kovid-19 testleri ve raporlanması artık eskisi kadar yaygın değil. Bazı ülkelerdeyse vaka sayıları artıyor.
İngiliz Tıp Dergisi, "Mayıs ve Haziran'da İngiltere'de SARS-CoV-2 testi pozitif çıkanların sayısı arttı. Kovid-19 vakaları Avrupa'nın bazı bölgelerinde arttı. ABD'de de testi pozitif çıkanların sayısı artışta, 22 Haziran haftasında pozitiflik oranı yüzde 1,4 oranında yükseldi" değerlendirmesinde bulundu. Covid-19 oranları yıl boyunca artıp düşebiliyor ancak uzmanlar enfeksiyon düzeylerini sürekli izliyor.
KOVİD-19 FLiRT VARYANTI BELİRTİLERİ NELER?
Semptomlar diğer kovid-19 türleriyle aynı. Dünya Sağlık Örgütü belirtilerin virüse maruz kalınmasından 'genellikle 5-6 gün sonra başladığını ve 1-14 gün sürdüğünü' söylüyor. En yaygın semptomları ateş, titreme ve boğaz ağrısı. Daha az görülen semptomlar ise şu şekilde:
Kas ağrısı, kol ve bacaklarda ağırlık, aşırı yorgunluk, burun akması veya tutulması ya da hapşırık, baş ağrısı, göz ağrısı, baş dönmesi, yeni ve kalıcı öksürük, göğüs darlığı ve ağrısı, nefes darlığı, ses kısıklığı, uyuşma ya da karıncalanma, iştah kaybı, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı veya ishal, tat ya da koku duygusunda kayıp ya da değişiklik uyumada zorlanma.
KORONAVİRÜS AŞILARI YENİ VARYANTLARA KARŞI ETKİLİ Mİ?
DSÖ şu semptomları gösterenlerin tıbbi destek araması gerektiğini söylüyor: Özellikle dinlenirken nefes almakta zorluk, cümle kuramamak, akıl karışıklığı, uyuşukluk veya bilinç kaybı, sürekli ağrı veya göğüste baskı, derinin soğuması veya nemli olması veya solgunlaşması veya mavimsi bir renk alması, konuşma veya hareket kaybı.
New York'taki Mount Sinai South Nassau Hastanesinde enfeksiyon hastalıkları başhekimi Dr. Aaron Glatt, piyasadaki aşıların yeni varyantlara karşı etkili olması gerektiğini söyledi. Sağlık otoriteleri 2022'den beri aşı üreticilerinden, yeni varyantları daha iyi hedeflemek için kovid-19 aşılarının yeni versiyonlarını tasarlamalarını istiyor. Avrupa Birliği (AB) ve ABD de aşıların JN.1 varyantını da hedeflemesi gerektiğini açıklamıştı.