Ramazan pidesi nasıl yapılır? Evde ramazan pidesi yapımı ve tarifi

Ramazan pidesi nasıl yapılır? Evde ramazan pidesi yapımı ve tarifi

Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle beraber sofraların en önemli simgesi olan Ramazan pidesi yapmak isteyenler yoğun olarak ramazan pidesi tarifi araştırma yapmaya başladı. Peki, Ramazan pidesi nasıl yapılır? Evde kolay ve lezzetli ramazan pidesi yapımı ve tarifi karar.com’da

Ramazan ayının vazgeçilmezi olan ramazan pidesi hem iftarlarda hem de sahurlarda sıkça tüketilen temel besinlerden biridir. Koronavirüs salgını sebebiyle Ramazan pidesini evde yapmak isteyen vatandaşlarımız için kolay ve lezzetli tarifini haberimizde okurlarımız için hazırladık. İşte evde Ramazan pidesi yapılışı ve gereken malzemeler listesi.

EVDE RAMAZAN PİDESİ YAPIMI VE TARİFİ
MALZEMELER:

3-3,5 su bardağı un

1 paket yaş maya

1 çay kaşığı şeker

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 yumurta sarısı

1 su bardağı su

1 çay kaşığı tuz

2 yemek kaşığı süt

2 yemek kaşığı tereyağı

YAPILIŞI:

İlk olarak maya ve şekeri suyun içine atıp erimesini sağlayın. Daha sonra üzerine diğer malzemeleri ilave edin ve iyice yoğurun.
Pide hamurunu bir kenara alıp mayalanması için yarım saat bekletin.

Un serptiğiniz tezgâhın üzerinde hamuru yuvarlak bir şekilde el ile açın ve hamurun üzerine hazırladığınız (süt, yağ ve yumurta )karışımını sürün.
Ellerinizi hafif ıslatarak dış kısmına yuvarlak yapacak şekilde bastırın. Tepsiye yağlı kâğıt sererek 20 dakika da bu şekilde mayalanmasını sağlayın ve mayalanma işlemi bitince ısıtılmış fırına verin. 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun.

SÜTLÜ RAMAZAN PİDESİ

MALZEMELER:
2 su bardağı ılık süt

1 paket yaş maya

1 yemek kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

4-4,5 su bardağı un

ÜZERİ İÇİN:

1 yumurta sarısı

1 çorba kaşığı çörek otu ve susam

YAPILIŞI:

Bir kap içerisine süt, şeker ve mayayı karıştırıp 15 dakika bekleyin. Bir başka kaba tuz ve un havuz yapın ve ortasına sütlü karışımı ilave dedin yoğurma işlemine başlayın. Yumuşak bir kıvam edin ve mayalanması için 30 dakika dinlendirin.

Mayalanan hamuru tekrar yoğurun ve 20 dakika daha bekletin. Az unlu tezgâhta 2 cm kalınlığında açıp üzerini yağlı kâğıt serdiğiniz tepsiye alın. 20 dakika daha tepside mayalanmasını bekleyin. Mayalanma süresi dolduğunda tırnakla şekil verip yumurta sarısı sürün. Susam ve çörek otu serpip 200 dereceye ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.
Afiyet olsun…

YUMURTALI RAMAZAN PİDESİ

MALZEMELERİ:

1 çay bardağı ılık süt

1 çay bardağı ılık su

1 tatlı kaşığı kuru maya

1 silme tatlı kaşığı toz şeker

1 silme tatlı kaşığı tuz

1 yumurta beyazı

5-6 çay bardağı un

Sos malzemeleri:

1 yumurta sarısı

1 yemek kaşığı yoğurt

1 tatlı kaşığı tereyağı


SÜSLEME MALZEMELERİ:

1 tatlı kaşığı çörek otu

1 tatlı kaşığı susam

YAPILIŞI:

Öncelikle geniş bir kapa içerisine ılık süt, ılık su, şeker ve mayayı karıştırın. Daha sonra diğer malzemeleri ilave ederek yoğuma işlemine başlayın. Hamur yumuşak kıvama geldikten sonra üzerini bir bez ile örtün 30 dakika mayalanmasını bekleyin.

Mayalanma süresi bittikten sonra unlanmış tezgâh üzerinde hamuru yuvarlak şekil verene kadar elinizle bastıra bastıra açın. Tepsiye yağlı kâğıdı serin ve hamuru tepsinin içine yerleştirin. Üzerine bir bez yardımıyla örtün ve 20 dakika tepsi mayası gelene kadar bekletin. Daha sonra hazırladığınız sos malzemelerini mayalanmış olan hamura tırnakla şekil vererek sürün.
Üzerine çörek otu ve susamı serpip 200 derece ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun…



EKŞİ MAYALI RAMAZAN PİDESİ

MALZEMELER:

1 su bardağı aktif ekşi maya (160 gr)

3 su bardağı tam buğday unu

3 su bardağı un

1,5 su bardağı su

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı tuz

ÜSTÜ İÇİN:

Yumurta Sarısı

ALTI İÇİN:

2-3 yemek kaşığı buğday ya da yulaf kepeği

YAPILIŞI:

Mayayı buzdolabından çıkarın, besleyin ve kullanacağınız miktarı (160 gr) en az 7 saat kadar üzerine bir bez örterek oda sıcaklığında dinlendirin.
Aktif hale gelen mayayı yoğurma kabına alın, üzerine buğday unu, tam buğday unu, zeytinyağı ve suyu yavaş yavaş ilave ederek hafifçe yoğurun.

Hafifçe yoğurduktan sonra tuzu serpin. (hemen eklememizin sebebi maya ve tuzun direk temas etmesini istemememiz)
Hamur tamamen karışıncaya kadar yoğurma işelimine devam edin. Orta cıvıklıkta bir hamur elde edince üzerine bir bez örterek 1 saat kadar mayalandırın.

1 saat sonunda kabarıp kendini toparlayan hamuru elinizi biraz ıslatarak alttan yukarıya doğru 2-3 kez tekrarlayın ve hamurun üzerini örtün.
1 saat daha dinlendirdiğiniz hamuru yine elinizi ıslatarak alttan yukarıya doğru katlayın ve üzerini örtün.

Hamuru 30 dakika daha dinlendirip mayalanmasını bekleyin ve unladığınız tezgâha alarak 2 parçaya bölün ve merdane yardımıyla ilk parçayı açın.
Fırın tepsisine buğday ya da yulaf kepeği serpin. Pide hamurunu kepeğin üstüne koyun ve elinizle pide şekli verin. Yumurta sarısı sürün ve susamla çörek otu serpin.

220 derece önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. (Pide pişince 2. Pideye de aynı işlemleri uygulayın)

Afiyet olsun…



GLUTENSİZ RAMAZAN PİDESİ

MALZEMELER

1,5 su bardağı ılık su

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı tuz

2 tatlı kaşığı toz şeker

1/3 paket yaş maya

3,5 su bardağı+yarım su bardağı Schär Bread-Mix-Mix B glutensiz un
( Un miktarı değişkenlik gösterebilir o yüzden ilk başta 3,5 su bardağını ekleyin, kalan kısmını duruma göre koyarsınız. Yumuşacık hafif ele yapışan bir hamur olması gerekiyor.)
Üzeri için:

1 adet yumurtanın sarısı,akının yarıdan azı ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı.

Susam ve çörek otu

Hazırlanışı:

Bir kap içerisinde ılık suyu, mayayı, tuz ve şekeri eritin,hamur malzemeleri ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun.
Hamuru en az 5 dakika yoğurup,kapalı bir kabın içinde 1 saat dinlendirip mayalandırın.

Mayalanan hamuru biraz unlayarak tekrar yoğurun. 45 dakika daha mayalanmasını bekleyin. Un serptiğiniz tezgahın üzerinde yuvarlak şekli verene kadar elinizle açın. Üzerine 1 adet yumurtanın sarısı,akının yarıdan azı ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı karıştırarak sürün ve susam ve çörek otunu serpin. Isıtılmış fırının içine sürün 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun…



TEL PEYNİRLİ RAMAZAN PİDESİ

MALZEMELER

1 su bardağı un

1 çay kaşığı yaş maya

1 tatlı kaşığı tozşeker

1 tatlı kaşığı tuz

Aldığı kadar su

ÜZERİ İÇİN:

150-200 gram tel peyniri

2 tatlı kaşığı çörek otu

1 çorba kaşığı tereyağı

YAPILIŞI:

İlk adım olarak unu derin bir kaba alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Yaş maya, tozşeker ve suyu ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar kontrollü su ilave edin ve yoğurun. Üzerini nemli bir bez örtün ve oda sıcaklığında 35 dakika dinlendirin.

Dinlenmiş hamuru yuvarlak açın ve kenarlarını ince olacak biçimde içe doğru kıvırın. Kıyılmış tel peyniri ortasına yerleştirip üzerine çörek otunu serpin. Önceden ısıtılmış 280 derece fırında 10 dakika pişirin. Fırından çıktıktan sonra üzerine tereyağı koyun ve sıcak servis yapın.

Afiyet olsun…



TAM TAHILLI BOL SUSAMLI RAMAZAN PİDESİ

MALZEMELER:

1 su bardağı su

1 su bardağı süt

10 gr kuru maya

1 çorba kaşığı toz şeker

1 çorba kaşığı tuz

5,5 su bardağı tam tahıllı un (hamurun kıvamına göre artış gösteriyor)

2 çorba kaşığı tereyağı

ÜZERİ İÇİN:

1 yumurta sarısı

YAPILIŞI:

Sütü ve suyu beraber ılıtın. Bu karışımı içine eritilmiş tereyağını, şeker ilave edin ve iyice çırpın. Daha sonra tam tahıllı unu, tuzu ve mayayı ilave ederek karışırın ve yoğurma işlemine başlayın. Bu noktada un miktarı, hamurun kıvamına göre dikkat edilmeli.

Yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bez ile örtün ve 1saat kadar dinlenip mayalanmasını bekleyin. Bir süre sonra mayalanan hamuru tahta kaşık ile kabarcıklarını karıştırarak söndürün. Yağladığınız veya yağlı kâğıt serdiğiniz tepsiye hamuru alın ve yuvarlak şekil verin. Üzerine yumurta sarısı sürerek bol miktarda susam ve çörek otu serpip 180 derece sıcaklığında fırına sürün üzeri kızarana pişirin.

Afiyet olsun…

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN