Bulaşıcı kanser üretiyor! Bilim insanlarını korkutan canlı: Kanserin yayılmasına neden olabilir

Bulaşıcı kanser üretiyor! Bilim insanlarını korkutan canlı: Kanserin yayılmasına neden olabilir

Bilim insanlarından öyle bir uyarı geldi ki... Bu canlı bulaşıcı kanser üretiyor! Korkutan canlı kanserin yayılmasına neden olabilir...

Fransa'da yapılan bir araştırma, denizlerde yaşayan kahverengi hidranın (Hydra oligactis) kanserli tümörleri yavrularına aktarabildiğini ortaya koydu. Bilim insanları, bu deniz canlısının bulaşıcı kanserlerin doğada yayılmasına neden olabileceğini belirterek, bu durumun ekosistemler üzerinde olası zararlı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyardı.

Denizanasına benzeyen bu canlı, Yunan mitolojisindeki çok başlı canavar Hidra’dan esinlenerek adlandırılmıştır. Yapılan araştırmalarda, kahverengi hidranın yalnızca laboratuvar ortamında kanser geliştirdiği tespit edilse de, doğada bulaşıcı kanserlerin yayılma riski büyük bir endişe kaynağı oldu.

BULAŞICI KANSERLER EKOSİSTEM İÇİN TEHDİT OLUŞTURUYOR

Araştırma, bulaşıcı kanserlerin ekolojik dengeyi ciddi şekilde etkileyebileceğini gösteriyor. Avustralya kıyılarında Tazmanya canavarları arasında yaygınlaşan benzer bir bulaşıcı kanser türünün, bu hayvanların neslini tükenme noktasına getirdiği biliniyor. Bilim insanları, çevresel faktörlerin ve özellikle çevre kirliliğinin daha bulaşıcı kanser türlerine neden olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Araştırmanın başındaki bilim insanı Sophie Tissot, insan faaliyetlerinin bu tür bulaşıcı kanserlerin yayılmasına elverişli ortamlar oluşturabileceğini ifade etti. Tissot ayrıca, aşırı beslenme ve diğer çevresel faktörlerin, bu kanserlerin yayılmasını hızlandırabileceğini öne sürdü.

İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ HENÜZ BİLİNMİYOR

Araştırma, kahverengi hidranın iki aydan kısa bir süre içinde kanser geliştirme yeteneğine sahip olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, laboratuvar ortamında gerçekleştirilen deneylerde nesiller arası tümör aktarımının, bulaşıcı kanserlerin başlıca nedeni olabileceğini belirledi. Ancak bu bulguların insanlara nasıl etki edeceği konusunda henüz net bir bilgi bulunmuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN