Filistin Sinema Günleri yeniden İstanbul’da

Filistin Sinema Günleri yeniden İstanbul’da

Filistin Sinema Günleri kapsamında Altyazı Sinema Derneği ve Postane, 2 Kasım’da İstanbul’da iki özel gösterime ev sahipliği yapacak. Michel Khleifi’nin Maloul Yıkımını Kutluyor ve Christian Ghazi’nin Direniş, Neden filmleri izleyicilerle buluşacak.

İlk olarak 2014 yılında düzenlenen ve Filistin sinemasına odaklanan tek festival olma özelliği taşıyan Filistin Sinema Günleri, ülkede devam eden savaş nedeniyle düzenlenemiyor. Filistin sinemasının en önemli buluşma noktalarından biri olan festival ülke tarihinin en yüksek katılıma sahip kültürel etkinliklerinden biri olmasının yanı sıra Filistin sinemasını uluslararası sinema dünyasının haritasına yerleştirmiş bir etkinlik olması açısında da önemli bir yerde duruyor.

Altyazı'da yer alan habere göre, dünyanın farklı noktalarından kültür organizasyonları, Filistin sinemasıyla dayanışma ve Filistinlilerin sesini duyurma amacıyla festivalin programından filmleri kendi ülkelerinde gösteriyor. Aynı zamanda her yıl aynı anda farklı şehirlerde düzenlenen Filistin Sinema Günleri’nin geleneğini daha geniş bir boyuta taşıyarak sürdürülmesine de destek sağlayan gösterimler Balfour Deklarasyonu’nun hüzünlü yıldönümü olan 2 Kasım’da dünya çapında gerçekleştiriliyor. Bu seneki gösterimler “Soykırıma, apartheid ve işgale karşı durun, anlatılacak hikâyeyi geri kazanmak için küresel harekete katılın ve ‘Filistin Sinema Günleri’ni topluluklarınıza taşıyın” çağrısıyla düzenleniyor.

2023 yılında Filistin Sinema Günleri 41 ülkeye yayıldı ve 139 mekânda, aralarında İstanbul’un da olduğu 86 şehirde gerçekleşti. Bu küresel etkinlikte Filistin hakkında dokuz Filistin filminin 171 gösterimi yapıldı. Geçtiğimiz yıl İstanbul’daki gösterimlerin birisine ev sahipliği yapan Altyazı Sinema Derneği ve Postane, bu yıl da festivalin bir parçası olmaya devam ediyor.

2 Kasım Cumartesi günü Postane Hol‘de düzenlenecek organizasyon festival programındaki filmlerden ikisini bir araya getiriyor. Programdaki filmlerden Michel Khleifi imzalı Maloul Yıkımını Kutluyor (Maloul Celebrates its Destruction, 1985)

1948’de İsrail devletinin ilan edilmesinden bu yana haritadan silinen sayısız Filistin yerleşimini hatırlatırken bombardımanların, yıkılan binaların ve sakat kalan insanların dokunaklı görüntülerini kullanıyor. Film saat 16:00’daki gösterimi Türkçe ve İngilizce altyazı desteğiyle yapılacak.

Filistin Sinema Günleri gösterimlerinin bir diğer filmi ise Christian Ghazi imzalı Direniş, Neden (Resistance, Why, 1971). 1970 yılında aralarında Lübnan’da yaşayan Filistinli liderlerin de bulunduğu Arap siyasi figürlerle bir araya gelen Christian Ghazi ve Noureddine Chatti’nin tanıklıkları aracılığıyla oluşturulan belgesel Filistin direniş tarihinin önemli bir dönemine ışık tutuyor. İngilizce olarak çekilen ve Arapça altyazı desteğiyle gösterilecek olan film saat 16:45’te seyirciyle buluşacak. Gösterimler tamamen ücretsiz ve herkese açık.

Programda yer alan filmler hakkında detaylı bilgiye ve gösterimlerin düzenlendiği şehirlerin tam listesine ulaşmak için tıklayınız.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN