Suudi Arabistan’ın 2030 vizyonu: Turizmde milyarlık projeler oluşturuluyor

Suudi Arabistan’ın 2030 vizyonu: Turizmde milyarlık projeler oluşturuluyor

Suudi Arabistan'ın petrole bağımlı ekonomik yapısını güçlü ve üretken bir ekonomiyle ikame etme projesi Vizyon 2030'un en önemli ayağından birisi Turizm. Suudi Arabistan'da 2030 yılına kadar turizm sektöründe 1,6 milyon kişiye yeni iş sahası açılacak ve turizm gelirleri gayri safi milli hasılanın yüzde 10'unu oluşturacak.

KARAR DIŞ HABERLER

Suudi Arabistan'ın petrol sonrası güçlü bir ekonomi için uygulamaya soktuğu ve gayretle sürdürdüğü 2030 Vizyonu'nun en önemli ayağından birisini de turizm oluşturuyor. Turizm hedeflerine ulaşmak için ülkenin farklı bölgelerinde cazibe merkezleri oluşturuluyor ve milyar dolarlık alt yapı yatırımları gerçekleşiyor.

Turizm bakanlığının 2030 yılında hedeflediği turist sayısı 150 milyon. Bu hedef daha önce 100 milyon olarak açıklanmıştı ancak 100 milyon sayısına 2023'te ulaşıldı. Suudi Arabistan'a 2023 yılından 27 milyon yabancı turist geldi. Bu 2019 yılına kıyasla yüzde 56'lık bir artış anlamına geliyor. Bu yılın ilk 7 ayında gelen yabancı turist sayısı 17,5 milyon. 2019 yılı ile kıyaslandığında bu da yüzde 73'lük bir artışa denk düşüyor. Suudi Arabistan'ın öncelikli hedef kitlesi Çin ve Hindista'ın orta sınıfı. Avrupalı turistler de hedeflenen diğer yüksek gelirli kitleler.

Türkiye'nin yaklaşık üç katı büyüklüğüne sahip Suudi Arabistan'ın (1 milyon 150 bin metrekare) yeni oluşturulmaya başlayan en önemli cazibe merkezlerinin başında Al Ula geliyor. Bu bölgede İslam öncesi Arap kültürüne dair çok sayıda tarihi eser var ve bu bölge şu an dünyanın en çok arkeolojik kazı yapılan bölgelerinden birisi. Güneydeki Qalyat Elfaf da bolca kazının yapıldığı arkeolojik bir merkez.

AL ULA, NEOM, CİDDE ÜÇGENİ

Yine kuzeyde Mısır ve Ürdün sınırında Kızıl Deniz sahilinde inşa edilen futurist kent Neom ve Al Ula'nın güneyinde, Kızıl Deniz sahilindeki Cidde ile birlikte bir turizm üçgeni oluşturuluyor. Suudiler Kızıl Deniz'i en dokunulmamış ve bozulmamış sahilleri olarak korumak ve pazarlamak istiyor.

Günyede Yemen sınırındaki Abha dağları ve kuzeyde ürdün sınırındak dağlar (Burada Asya 2029 kış oyunları yapılacak) da önemli bir destinasyon merkezi olarak hazırlanıyor. Bir diğer önemli yeni turizm merkezi de Suud ailesinin geldiği ve Suudi Arabistan'ın ilk temellerinin atıldığı Riyad yakınlarındaki Diriyah kenti.

Suudi Arabistan'ın turizm felsefenin merkezini ''orjinal Arabistan'' mottosu oluşturuyor. Alkok yasağı hala sürmesine rağmen ülkedeki özellikle kadınlara yönelik katı kurallar, özellikle turistlere karşı bir hayli yumuşatıldı.

SPORDA DA CAZİBE MERKEZİ OLMA PEŞİNDE

Ülkeyi yabancılar için daha da fazla ziyaret edilebilir kılmak amacıyla uluslararası spor etkiliklerine de büyük yatırımlar yapılıyor. Ülkede Formel 1 ve Formel E (Elektronik otomobil yarışları) yapılıyor.

2023 yılında Dünya Klüp Şampiyonası gerçekleştirildi. Suudi Arabistan 2034 dünya futbol şampiyonasına ev sahipliği yapmak için başvuruda bulundu. Ayrıca Riyad'da 2030 yılında Expo gerçekleştirilecek.

Al Ula, Neoml ve Kızıl Deniz sahilindeki Amaala'da daha çok yüksek gelirli turistlerin ağırlanması öngörülüyor. Kitle turizmi için öngörülen yerler ise Diriyah ve 2025 yılında Riad'ın güneyinde açılacak Qiddiya'daki park ve eğlence merkezleri.

Suudi Arabistan hacılardan elde ettiği gelirleri de arttırmak peşinde. Hac ziyaretin gelenlerin sayısı da 2030 yılında iki katına çıkartılıp 30 milyon olacak. Ülkede 2029 yılına kadar yerli ve yabancı yatırımcılar aracılığı ile turistleri konaklaması için toplam 50 bin oda yapılacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN