Türkiye’nin tarım şehrinden kötü haber! Sarı gelin boynunu büktü, hasat bile yapılamıyor! Bu gidişle fiyatlar büyük artacak

Türkiye’nin tarım şehrinden kötü haber! Sarı gelin boynunu büktü, hasat bile yapılamıyor! Bu gidişle fiyatlar büyük artacak

Türkiye'nin tarım şehri tüm Türkiye'yi derinden üzdü. Ürünler hasat bile edilemeyecek kadar vasat durumda görülüyor üreticiler yardım çığlıkları atıyor. Türkiye'deki üretimin yüzde 15'ini karşılayan o şehirde tarlalar kurudu bu gidişle fiyatlarda artacak.

Türkiye'nin önemli üretim şehirlerinden biri olarak görülen Edirne ayçiçek yağı üretiminin de %15'ini karşılamaktadır. Bu yıl sıcaklıkların aşırı derecede etkisini hissettirmesi tarlaları da kurak bir çöle çevirdi. Ayçiçekleri tamamen kururken üreticiler de hasat dahi yapılamayacağını söyleyerek duruma isyan etti. Son yılların en sıcak ve en kurak Haziran ayı yaşanırken yağışların az olması ile birlikte yaşanan yüksek sıcaklıklarda ayçiçek gelişimini olumsuz etkiledi. Nisan ayında ekilen Ayçiçekleri tamamen kururken Mart ayında ekilen ayçiçeklerinde %50 verim kaybı yaşanabileceği belirtiliyor.

SARI GELİN'İN BOYNU BÜKÜLDÜ

Trakya'nın sarı gelini olarak bilinen ayçiçeğinde kafa ve dane oluşumunun tamamlanmasının ardından herkesin sarıya bürünmesini bekleyen tarlalar kuruyup çürüdü. Ayçiçeği adeta can çekişirken tarlalarda oluşan yarıklar ve kuraklıklar da sarı gelinin boynunu büktü.

Adana'da Ayçiçek Tarlaları Aşırı Sıcaktan Kuruyor

59 yaşındaki Çiftçi Ömer Kara, bu kadar etkili bir kuraklık görmediğini belirterek ayçiçek veriminde düşüş beklediğini vurguladı. Ürünün bu yıl masraflarını bile karşılamakta zorluk çektiğini ifade eden Kara, geçtiğimiz kışın kuraklığının tarlalarda etkisini gösterdiğini aktardı.

NEHİR KURUDU SULAMA SEÇENEĞİ ORTADAN KALKTI

Geçtiğimiz yıllarda taşkınlarla sık sık adından söz ettiren Tunca Nehri, bu yıl kuraklıktan nasibini aldı. Çiftçinin tarımsal sulamada kullandığı Tunca Nehri'nin kuruması tarlaları da olumsuz etkiledi. Çiftçiler kara kara ürünlerini nasıl sulayacağını düşünürken En az 4 metre derinliğine sahip olan nehrin su akışının durması son nokta oldu.

Trakya'da çayır tırtılı görülen ayçiçeği ekili alanlar büyük oranda ilaçlandı

Çiftçiler Özcan Gülsün ve Salim Evren, nehirde su seviyesinin dibinin görülmesi ile birlikte sulama motorlarının çalışamaz duruma geldiğini ifade etti. Eskiden yüzerek balık tuttukları nehir yatağını şimdilerde yürüyerek gezilebildiğini dile getiren çiftçiler önlem alınması gerektiğini de vurguladı.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN