TİP'te Ağrı, Diyarbakır, Batman, Dersim, Mardin, Muş, Siirt ve Van il örgütleri ile İstanbul ve İzmir'deki birçok il ve ilçe yöneticisi partiden istifa etti.
Türkiye İşçi Partisi'nde (TİP) birçok il ve ilçe örgütü ile parti yöneticileri topluca istifa etti. "Kılavuz" isimli internet sitesinden yapılan açıklamada, partiyi yöneten kadroların eleştirilere kapalı olduğu ve devrimci idealleri göz ardı eden bir siyaset anlayışını benimsediği belirtildi. Bu gelişme, parti içinde uzun süredir biriken rahatsızlıkların somut bir ifadesi olarak dikkat çekti.
'DAR BİR KLİĞİN YÖNETİMİ DAYATILDI'
İstifa eden üyeler tarafından yapılan açıklamada, TİP’in devrimci ilkelerden uzaklaştığı ve dar bir kliğin parti yönetimini ele geçirdiği iddia edildi. Açıklamada, “TİP’i yöneten grup, devrimcilerin eleştirilerini kapsayıcı ve çözüm odaklı bir yaklaşımla ele almayı reddetmiştir. Parti, devrimci kitleleri etkili bir siyasi güç haline getirmek yerine, dar bir kliğin kontrol ettiği, üyelerin sadece iş gücü olarak görüldüğü bir yapı haline dönüştürülmüştür” denildi. Bu durumun, parti üyeleri arasında derin bir hayal kırıklığına yol açtığı ve istifaların önünü açtığı ifade edildi.
PARLAMENTER SİYASET VE ÖRGÜTLENME ELEŞTİRİLERİ
İstifa metninde, TİP’in özellikle 2018 yılından bu yana elde ettiği siyasi kazanımları ve üyeleri koruyamadığı, devrimci bir örgütlenme yerine seçim odaklı bir siyaset anlayışına kaydığı belirtildi. Parti yönetimi, işçi sınıfı ve yoksul kesimlerle kalıcı bir bağ kurmak yerine, düzen içi reformist siyaset pratiklerine yönelmekle suçlandı. İstifa edenler, bu tercihin partiye yönelik ciddi zararlar verdiğini ve örgütsel anlamda büyük bir gerileme yaşandığını savundu.
'PARTİ İÇİNDE STATÜKOCU BİR ZİHNİYET HAKİM KILINDI'
Ayrıca, partinin büyüme sürecinde siyasal-teorik üretim ve ideolojik mücadeleye yeterince önem verilmediği, kolektif politik aklın dışlandığı ve katılımcı bir örgüt yapısının engellendiği dile getirildi. Açıklamada, “Parti merkezinde bir statüko oluşturan yöneticiler, eleştirilere kapalı bir yapı oluşturarak, farklı sesleri bastırmaya çalışmış, bu süreçte partinin ideolojik ve örgütsel kimliğini zayıflatmıştır” ifadelerine yer verildi.
İstifa edenler, TİP'in bu durumu aşması için gereken adımların atılmadığını ve parti içinde ciddi bir reform ihtiyacının görmezden gelindiğini belirtti. İstifaların ardından, TİP yönetimi ise henüz resmi bir açıklama yapmadı. Ancak, Gazete Duvar’a konuşan parti yetkilileri, akşam saatlerinde yapılacak olan Parti Meclisi toplantısı sonrası konuya ilişkin bir açıklama yapacaklarını duyurdu.