Tadı acı ama parası tatlı! Sınırda üretiliyor, tüm Türkiye'nin ihtiyacını karşılıyor! Yurt dışından da talep var

Tadı acı ama parası tatlı! Sınırda üretiliyor, tüm Türkiye'nin ihtiyacını karşılıyor! Yurt dışından da talep var

Tadı acı ama parası oldukça tatlı! Sınırdaki ilimizde üretiliyor, tüm ülkenin ihtiyacını karşılıyor! Üstelik yurt dışından da talep var...

Kilis'in Musabeyli ilçesinde çiftçilerin emekle yetiştirdiği acı biberler, kurutulmak üzere güneşin altına serilmeye başlandı. Sınır hattındaki tarlalar, kurutma işleminin başlamasıyla birlikte kırmızıya boyandı. Kurutma süreci, sıcak havalara bağlı olarak 7 ila 10 gün arasında değişiyor. Tamamen kurutulan biberler daha sonra pul ve toz biber olarak işlenip paketleniyor ve Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Kilis’in ünlü biberleri, sofralara lezzet katmanın yanı sıra yurtdışına da ihraç edilerek bölge ekonomisine katkı sağlıyor.

7 AYLIK EMEK SONUÇ VERİYOR

Kilis’te biber kurutma mesaisi başladı, sınırın sıfır noktası kırmızıya büründü

Biber fidelerinin yaklaşık 7 ay önce dikildiğini belirten üretici Halil Bozkurt, kurutma işleminin başlamasıyla hasadın son aşamasına gelindiğini ifade etti. Bozkurt, "Türkiye genelinde birçok ile gönderiyoruz, yurtdışında bir çok ülkeye ihracat yapıyoruz. İlçenin en büyük köyünde üretim, kurutma ve ayıklanma aşamasında birçok kişinin emeği var. Piyasaya sahte ürün koyan kişilere karşı elimizden geleni yapıyoruz. Hasadı yapılan biberlerin kurutma mesaisi başladığı için tarlalar kırmızıya büründü. Biz üreticiler olarak fiyat ve verim noktasında beklentimiz çok yüksek" diye konuştu.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİNDEN ÖNEMLİ UYARILAR

Kilis’te biber kurutma mesaisi başladı, sınırın sıfır noktası kırmızıya büründü

Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, bu yıl rekoltenin düşük olduğunu ve fiyatların üreticilerin beklentilerini karşılamadığını dile getirdi. Özdemir, kırmızı biber kurutma sezonunun başladığını vurgulayarak, "Türkiye'de hem belimde hem de kalitede ikinci sırada olan kırmızı baharatlı biberinde kurutma mesaisi başladı. Tarlalardan hasat edilen biberler, kurutma alanına getirilip yaklaşık olarak bir hafta ile 10 gün arasında burada bekletilerek güneş altında kurutuluyor. Kuruyan biberler, fabrikalara götürülerek orada ayıklanıp pul ve toz biber haline getiriliyor. Bu sezon rekolte ve fiyatlar çok düşük kaldı. Kurutma işlemi, biberin kalitesini belirleyen en önemli aşamalardan biri. Aflatoksin oluşumuna karşı çiftçilerimize uyarılarda bulunduk. Biberlerin doğru şekilde kurutulup, fabrikalara gitmesi gerekiyor. Toprakta ve uygun olmayan şartlarda kurutma aflatoksin riskini artırıyor" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN