Soma'nın ardından Ege için korkutan uyarı: 6'nın üzerinde deprem üretebilir

Soma'nın ardından Ege için korkutan uyarı: 6'nın üzerinde deprem üretebilir

Manisa'nın Soma ilçesinde dün meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin ardından DAUM Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, Ege Bölgesi'ne ilişkin uyarılarda bulundu. Özkaymak, bölgede uzun yıllardır suskun olan fay hatlarına dikkat çekerek, "Bölgede büyüklüğü 6'nın üzerinde deprem üretme potansiyeli olan faylar da bulunuyor." dedi.

AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı'nın verilerine göre, dün saat 01.36'da Manisa'nın Soma ilçesinde 4.8 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Yerin 10,24 kilometre derinliğinde olan deprem, Manisa kent merkezi ve ilçelerinin yanı sıra İzmir gibi çevre illerden de hissedildi.

30 ARTÇI SARSINTI

Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi verilerine göre, Manisa'nın Soma ilçe merkezinin yakın kuzeyindeki Büyük Işıklar'da meydana gelen deprem sonrası büyüklükleri 3.3'e varan yaklaşık 30 artçı sarsıntı yaşandığını açıkladı.

9546172.jpg

Prof. Dr. Özkaymak, "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi" projesi kapsamında bölgedeki diri faylar üzerinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Volkan Karabacak ve Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer ile çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

'SOMA VE DİKİLİ DEPREMLERİ BÖLGENİN AKTİF OLDUĞUNU SÖYLÜYOR'

2012 yılında güncellenen Türkiye Diri Fay Haritası'na göre bölgede deprem üretebilecek çok sayıda diri fay tanımlandığını ifade eden Özkaymak, "Bölgede, son yüzyıl içerisinde meydana gelen, 18 Kasım 1919 Soma depremi 6.7 ve 22 Eylül 1939 Dikili gibi yıkıcı depremler 6.4 bölgenin depremsellik bakımından oldukça aktif olduğuna işaret ediyor. 1919 Soma depremi, Soma merkez ilçe kuzeyinde yer alan Beyce, Göçbeyli, Naldöken, Vakıflı, Menteşe, Karacahisar yerleşim alanlarında yıkımlara sebep olmuştu. Bugün meydana gelen deprem, olasılıkla 1919 yılında Soma kuzeyinde başlayan kabuksal yırtılmanın bir devamı niteliğinde." ifadelerini kullandı.

9546171.jpg
Afyon Kocatepe Üniversitesi DAUM Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak

'BÖLGEDE 6'NIN ÜZERİNDE DEPREM ÜRETME POTANSİYELİ OLAN FAYLAR VAR'

Prof. Dr. Özkaymak, bölgede bu büyüklüklerde depremlerin normal olduğunu belirterek, "Kandilli verilerine göre; İzmir ve çevresinde son yüzyıl içerisinde büyüklükleri 4.1 ile 5 arasında 442 adet deprem meydana geldi. Bu alanda gelecek yıllarda da benzer büyüklüklerdeki depremlerin meydana gelmesi muhtemel. Havran-Balıkesir Fay Zonu, Dikili Fayı, Bergama Fayı, Soma Kırkağaç Fay Zonu ve Gelenbe Fayı gibi büyüklüğü 6'nın üzerinde deprem üretme potansiyeli olan faylar da bulunuyor" dedi.

'ÖNCELİKLİ EYLEM PLANLARININ TAMAMLANMASI GEREKİYOR'

Prof. Dr. Özkaymak, İzmir, Manisa ve Balıkesir illerinde 2021 yılında tamamlanan İl Afet Risk Azaltma Planları (İRAP) kapsamında belirlenen öncelikli eylem planlarının ivedilikle tamamlanması gerektiğini vurguladı.

.jpg

Havran-Balıkesir Fay Zonu'nun uzun yıllardır suskunluğunu koruyan önemli bir deprem kaynağı olduğuna dikkat çeken Özkaymak, "Bununla beraber batısı 1939 Dikili depremi ile doğusu ise 1919 Soma depremi ile kırılan Bergama Grabeni boyunca henüz kırılmamış Bergama Fayı gibi diri faylar yer alıyor. Bu bölgelerdeki gelecekte meydana gelebilecek olası yıkıcı depremlerin verebileceği zararları minimuma indirebilmek ve afete dirençli yerleşim alanları oluşturabilmek için özellikle İzmir, Manisa ve Balıkesir illerinde 2021 yılında tamamlanan İl İRAP kapsamında belirlenen öncelikli eylem planlarının ivedilikle tamamlanması gerekiyor." diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN