Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin, doğu-batı veya kuzey-güney yönelimli bir fayın kırılmasından kaynaklanmış olabileceğini belirtti. Sözbilir, bölgede bu özelliklere sahip iki fay bulunduğunu ve bu fayların incelenmesi gerektiğini vurguladı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı verilerine göre, Manisa'nın Soma ilçesi merkezli olarak saat 01.36'da 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin 10,24 kilometre derinliğinde kaydedilen deprem, Manisa'nın yanı sıra İzmir ve çevre illerde de hissedildi.
Manisa’da korkutan depremin görüntüleri! Şiddetli sarsıntı böyle yansıdı
İKİ FAY HATTINA DİKKAT
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremi değerlendirerek, "Depremin odak mekanizma çözümlerine göre, doğu-batı veya kuzey-güney uzanımlı bir fay hattının kırılmasından kaynaklandığı belirlendi. Bölgede Soma fayı ile 10 kilometre kuzeyindeki kuzey-güney uzanımlı iki fay hattı daha bulunmakta. Artçı depremlerin dağılımı ve sismolojik analizlerle hangi faydan kaynaklandığı daha net anlaşılacak" açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Hasan Sözbilir
Prof. Dr. Sözbilir, konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
- Bölgede daha önce 1919 yılında 6.9 büyüklüğünde ve 9 şiddetinde bir deprem yaşandı. Bu depremin Soma-Kırkağaç fay hattından kaynaklandığı bilinmekte.
- Son yaşanan depremin ise yaklaşık 10 kilometre kuzeyindeki kuzey-güney uzanımlı fay hattından olabileceği belirtiliyor. Bu nedenle, Soma ilçesi ve çevresinde hendek tabanlı paleosismolojik çalışmaların yapılması gerekmekte.