Türkiye'nin en önemli tarım merkezleri içerisinde yer alıyor 1 milyon dekar alandan toplanan ürünler yeşilden kahverengiye dönüyor. Hasan serüvenini tamamlayan ürünler şimdi de kurutma mesaisine başlıyor.
Türkiye'nin önemli tarım merkezleri arasında yer alan Gediz Nehri Havzası, 1 milyon dekar bağdan toplanan Sultani çekirdeksiz üzümü için kolları sıvadı. Kendine özgü yeşil rengi şimdilerde kahverengiye dönüşürken bu yıl hasat süreci de kurutma mesaisi de erkene çekildi. İzmir'in Menemengöl ilçesinden Manisa'nın Sarıgöl ilçesine kadar uzanan bu Havza antik dönemden bu yana yetiştirilen üzümleri ile anılmaktadır.
SICAKTAN ÖNCE HASAT
Sıcak giden havalar işçileri yakarken çalışmalarda öyle sıcağına kalmamak için gün doğumuyla birlikte başlıyor. Tarım işçileri asmalardan kestikleri üzümlerin daha parlak görünmesi ve güneşin yakıcı ışınlarından korunması için zeytinyağı ve posata adı verilen potasyum karbonat karışımına batırıyor.
Sergiye çıkan ürünler 8-10 gün bekletildikten sonra yeşilden sarıya sonra da kahverengiye dönüyor. Yağmura ve çevresel faktörlere karşı nöbet tutularak kurutulan ürünler takır takır olduktan sonra satılmak üzere işletmelere doğru yola çıkıyor. Bazı üretici hiçbir karışım kullanmadan 20 gün boyunca doğal yöntemleri kullanarak ürünleri kurutmayı tercih ediyor.
12 AYIN EKMEĞİ ALINDI
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, bölgede hasat sürecinin hummalı bir şekilde devam ettiğini belirtti. 12 ay emek emek çalışan üreticilerin üzümle yatıp üzümle kalktığını ifade eden Öztürk, "Osmanlı döneminde sultanlara layık görüldüğü için 'Sultani' adı verilen çekirdeksiz üzümün kuruma yolculuğunda büyük emek var. Üzümümüz dünya pazarlarıyla buluşan bir ürün, ihracatıyla ilimize ve ülkemize 500 milyon dolar civarında bir gelir getiriyor. 12 aylık bir emeğin son noktasındayız. Üzümler sergiden kalktıktan sonra artık altın sarısı rengini almış olacak. Bundan sonra da İngiltere, Hollanda, Almanya ve Japonya gibi dünyanın en zor pazarlarına gidecek nitelikte besleyici ve kaliteli bir ürün yetiştiriyoruz." şeklinde konuştuğu.
SICAK HAVA ERKEN OLGUNLAŞTIRDI
Havaların sıcak gitmesi nedeniyle ürünlerin erken oluştuğunu belirten üretici İlhan Şengül, mesainin sabah 5'te başladığını söyledi. Birileri aldıktan sonra öğlene kadar çalışmaya devam ettiklerini belirten Şengül, bağdan kesilen üzümlerin sergi alanına gönderildiğini ve serim işleminin tamamlandığını söyledi. Kuruması için 8-10 gün süreye ihtiyaçları olduğunu belirterek Şengül, 2 yıldır bahar yağmurlarının az olduğunu ve sıcak hava nedeniyle ürünlerin erken olgunlaştığını belirtti. Şengül, normal şartlarda 25 Ağustos gibi başlanan hasadın bu yıl 15 gün erkene çekildiğini belirtti.
Çiftçi Nevzat Güven, gelir kaynaklarının başında bağcılık geldiğini belirterek iyi ve kaliteli ürün yetiştirdiklerini vurguladı. Sıcak havalar nedeniyle hasadın erkene çekildiğini belirten Güven, “Verim bu sene geçen yıllara göre düşük. Fiyat da çok kötü değil yani 100 liranın üstünde. Çok büyük beklenti içerisine girebiliriz ama bazen gerçekçi olmak lazım. Kanaat getirmek lazım." dedi.