Ne Suriyeli ne Afgan! Türk işçi bulamayan üretici onları tuttu, zorlu arazide bile yılmadan çalışıyorlar

Ne Suriyeli ne Afgan! Türk işçi bulamayan üretici onları tuttu, zorlu arazide bile yılmadan çalışıyorlar

Ne Suriyeli, ne Afgan! Çalışacak Türk işçi bulamayan üretici onları tuttu! Zorlu arazide bile yılmadan çalışıyorlar...

Giresun’da üniversite eğitimi alan Afrikalı öğrenciler, harçlıklarını fındık tarlalarında çalışarak çıkarıyor. Türkiye’nin en kaliteli fındığının yetiştiği Giresun’da hasat dönemi hız kesmeden sürerken, yerli işçilerin yüksek maliyetleri ve kendi bahçelerine yönelmesi, üreticileri farklı çözümler aramaya itiyor. Bu kapsamda, Rize’deki çay bahçelerinde çalışan Afrikalı işçilerden esinlenen Giresunlu fındık üreticileri, benzer bir uygulamayı hayata geçirdi. Giresun Üniversitesi’nde eğitim gören Gine, Kamerun ve Zambiyalı öğrencilerle iletişime geçen yerel fındık üreticileri, iş gücü ihtiyacını karşılamanın yanı sıra, öğrencilere ek gelir sağlama imkanı da sundu.

AFRİKALI ÖĞRENCİLER FINDIK HASADINDA

Afrikalı üniversite öğrencileri harçlıklarını fındık bahçesinden çıkartıyor

Fındık üreticisi Bekir Bayram, Afrikalı öğrencilerin hasat döneminde gösterdikleri performansla iş gücü açığını önemli ölçüde kapattıklarını belirtti. Bayram, “Yerli fındık işçisi bulmak oldukça zor. Ya günlük çok yüksek yevmiye istiyorlar ya da kendi işlerinin yoğunluğundan başkasına yardım edemiyorlar. Bu durum bizi başka arayışlara yöneltti. Ben de Giresun Üniversitesi’nde okuyan oğlumun Afrikalı arkadaşlarına teklif ettim ve birlikte fındık toplamaya başladık. Zorlu arazilerde dahi yabancılık çekmeden çalışabiliyorlar ve yerli işçileri aratmıyorlar. Onların performansından ve uyum sağlamalarından son derece memnunum. Gelecek yıllarda da onlarla çalışmayı düşünüyorum” dedi.

ÜNİVERSİTELİ ÖĞRENCİLER HARÇLIKLARINI FINDIK BAHÇESİNDE KAZANIYOR

Giresun Üniversitesi’nde öğrenim gören Zambiyalı Gift Muyenga, fındık toplayarak eğitim masraflarını karşıladığını ifade etti. Muyenga, “Giresun’a gelmeden önce fındığın ne olduğunu bilmiyordum. Burada öğrenip topluyorum. En çok zorlandığım ise arazi şartları, çünkü bizim coğrafyamız düzlük, burası ise yamaç. Arazilerde inip çıkmak yorucu fakat başka bir zorluk yok. 4 yıldır Giresun’da öğrenciyim, bazen ülkeme dönüyorum ama iş bulduğumda çalışıyorum. Bu sene de fındık toplama işi buldum. Buradan giderken biraz fındık alıp aileme götüreceğim ve belki Giresun’daki anılarımla ilgili bir şeyler yazmayı da düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN