Ne akaryakıt istiyor ne de kasko! Zamdan bıkan geleneksel yönteme yöneldi: Bir anda talep patladı

Ne akaryakıt istiyor ne de kasko! Zamdan bıkan geleneksel yönteme yöneldi: Bir anda talep patladı

Akaryakıt fiyatlarındaki artış kırsal kesimlerde eskiye dönüşü getirdi. Öyle ki geleneksel yük ve taşıma yöntemleri ne akaryakıt istiyor ne de kasko!

Aydın’da kırsal kesimde kullanılan at, eşek ve katır gibi yük hayvanları, son zamanlarda artış gösteren akaryakıt fiyatlarına bağlı olarak yeniden tercih edilmeye başlandı. Ekonomik olarak kendilerini rahatlatmak isteyen Aydınlı çiftçiler, eskilerin yaptığı gibi at, eşek ve katırları tercih ederken, ülke genelinde kişi başına düşen araç sayısının en fazla olduğu şehirlerden olan Aydın’da doğal ve çevreci bir taşımacılık yöntemine de katkı sağlanmış oluyor.

at-esek-ve-katirlara-talep-artti-1.jpg

DAHA EKONOMİK OLMASI TERCİH EDİLMESİNİ SAĞLIYOR

Yılın neredeyse 10 ayı Aydın’ın ılıman ikliminden dolayı doğal ortamda kendiliğinden beslenen at, eşek ve katırların ulaşım ve taşımacılıkta kullanılmasının daha hesaplı olduğunu söyleyen vatandaşlar, dağlık ve ulaşım sorunu olan bölgelerde ise mecburiyetten at kullandıklarını ifade ettiler. Vatandaşların çoğu akaryakıt fiyatlarındaki artıştan dolayı at, eşek ve katırlarla ulaşım ve taşıma yapmayı daha tasarruflu bulurken, mahsul zamanı taşımada kullanılan at ve katırlardan, imar döneminde de traktör niyetine çift sürerek faydalanıyorlar.

at-esek-ve-katirlara-talep-artti-2.jpg

“ALGISI YOK VERGİSİ YOK”

Hayvanlarla taşıma ve ulaşımın bölgede hala çok yaygın olduğunu aktaran çiftçiler, "Bahar mevsimi iyi olduğu dönemlerde binek hayvanlarının tek masrafı nal çaktırmak oluyor. 5-6 yılda bir de semer tamiri yaptırıyoruz. Algısı yok vergisi yok. Yakıt zammından da etkilenmiyor" diyor.

Ulaşımda yeterli hıza ulaşamadığı için at, eşek ve katırların motorlu araçlara göre zaman kaybına neden olduğunu belirten 61 yaşındaki Muharrem Bozdoğan da, “Zaman kaybını telefi etmek için binek hayvanı kullananlar yola biraz erken çıkıyor. Otomobil yerine kısa mesafelerde hayvanla yolculuk yapanlar aynı zamanda sporunu da yapmış olduğu için daha sağlıklı yaşıyor” diyerek akaryakıt zamları sonrasında binek ve yük taşıma hayvanlarına ilginin arttığını ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN