Konya’da yaşayan Tahsin Tosun, eşinin rahatsızlığı için ektiği o meyveyi şimdi sayısız kişiyle buluşturuyor. Sağlık için birçok faydası bulunan meyve şifa dağıtırken, Tosun’a da gelir kapısı oluyor…
Konya'da yaşayan Tahsin Tosun, eşinin geniz kanseri tedavisinde destekleyici olarak aronya meyvesinin faydalarını keşfetti. Eşinin tedavisinin ardından sağlığının düzelmesinin yanı sıra, Tahsin Tosun'un Kurşunlu Mahallesi'nde kurduğu 8 dekarlık aronya bahçesinde hasat dönemi başladı.
Tahsin Tosun'un eşi, geniz kanseri tedavisinde aronya meyvesi tüketiminin de katkısıyla sağlık sorunlarını atlattı. Aronya meyvesinin antioksidan açısından zengin yapısı, birçok sağlık probleminin önlenmesine yardımcı olabilir. Tosun, bu süreçten sonra, bahçesinde yetiştirdiği aronyaların hasadına başladı.
BEREKETLİ HASAT SÜRÜYOR
Tahsin Tosun, aronya meyvesinin hasat sezonunun başladığını ve verimden memnun olduğunu belirtti. Tosun, "Rabbimin verdiğine her zaman şükrediyoruz. Hasadımız iyi ve bereketli gidiyor. Şu an toplanmaya başladı. Emek veriyoruz, çalışıyoruz ve üretmeye gayret gösteriyoruz. İnşallah neticesini de alacağız. Hasadı biraz zor oluyor ama işimiz bu. Bir kişinin günde toplayacağı aşağı yukarı 40 kilo civarında, en hızlı toplayan 50 kilo civarında meyve toplar" dedi. Aronya meyvesinin hasadı elle yapılırken, işçiler makas kullanarak sapları kesiyor ve dallara zarar vermemeye özen gösteriyor.
ZORLUKLARA RAĞMEN ÜRETİM DEVAM EDİYOR
Konya Ovası'nda aronya yetiştiriciliği büyük çaba gerektiriyor. Tahsin Tosun, "Gerek kuraklık, gerekse kıraç araziler en büyük yaşadığımız sıkıntı. Bunları olumlu bir şekilde bir araya getirip üretmeye gayret gösteriyoruz. Aronya meyvesi organik olarak yetiştirilmeli, kimyasal gübre veya ilaç kullanılmamalıdır" şeklinde konuştu. Konya'da çalı bitkisi üreticiliği tarımın geleceği açısından önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyor.
ARONYA MEYVESİNİN BESİN DEĞERİ
Aronya meyvesinin antioksidan içeriği oldukça yüksek. Tahsin Tosun, "Aronya meyvesi günlük 35 gram tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan antioksidan değeri karşılanır. 100 gram taze meyve, 16 bin orac değerine sahiptir ve günlük 3 bin ila 5 bin orac değerine ihtiyaç duyan insan vücudu için yeterlidir" dedi.
“ARONYA YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPMAYI HERKESE TAVSİYE EDERİM”
Meriç Reisoğlu, aronya meyvesini sağlık sorunları için denemek amacıyla aldığını ve Konya'da bu meyveyi yetiştirenlerin Kurşunlu Mahallesi'nde olduğunu öğrendiğinde, meyveyi almaya geldiğini belirtti. Bahçede çalışan çavuş Müslüme Oğuz ise, "Her sene meyve toplamaya çağırılıyoruz. Biraz sıcak oluyor ama ekmek paramız ve harçlığımız. Aronya yetiştiriciliği yapmayı herkese tavsiye ederim" dedi.