'Kuş Cenneti' can çekişiyor

'Kuş Cenneti' can çekişiyor

Kuraklık ve aşırı sıcaklıklar, Denizli'nin Buldan ilçesindeki "Kuş Cenneti" olarak bilinen Yayla Gölü’nü de vurdu. Nilüferlerle kaplı gölün su seviyesi ciddi şekilde azalırken, gölde yaşayan kuşlar ve balıklar da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Deniz seviyesinden bin 150 metre yükseklikte, Denizli'nin Buldan ilçesi Süleymanlı Mahallesi sınırlarında yer alan ve doğal güzellikleriyle ünlü Yayla Gölü, bu yıl yaşanan kuraklık ve aşırı sıcaklıklar nedeniyle büyük bir tehdit altında.

10216023.jpg

Yüzeyi nilüferlerle kaplı olan ve birçok kuş türüne ev sahipliği yapan göl, su seviyesindeki dikkat çekici düşüş nedeniyle alarm veriyor. Gölün çevresinde yaşayan bitki ve hayvan çeşitliliği de bu olumsuz değişimden etkileniyor.

10216028.jpg

Toplamda 466,5 dekar yüzölçümüne sahip Yayla Gölü, çevresindeki ağaçlık alan, suyun yüzeyinde dans eden nilüferler ve sazan-yayın balıklarıyla tanınıyor. Ayrıca, göçmen kuşlar için de bir mola noktası olan göl, bölgenin biyolojik çeşitliliğine önemli katkı sağlıyor. Ancak yağışların mevsim normallerinin altında kalması ve aşırı sıcaklıklar, göldeki su seviyesini dramatik şekilde azaltmış durumda.

10216024.jpg

'KUŞ CENNETİ' OLARAK BİLİNİYORDU

Gölün çevresinde 95 bitki grubu yaşarken, 182 farklı kuş türü ile Süleymanlı Yayla Gölü adeta bir "Kuş Cenneti" olarak biliniyordu. Ancak gölde yaşanan su kaybı, ekosistemde ciddi bozulmalara yol açıyor ve bölgedeki biyolojik çeşitliliği tehdit ediyor.

10216025.jpg

'GÖLÜN BU HALİ ACI VERİCİ'

Sık sık bölgeye gelen avukat Salih Tosya, göldeki değişimi üzülerek gözlemlediğini belirterek şöyle konuştu:

10216026.jpg

"Çocukluğumu hatırlıyorum, buradaki su derinliği çoktu ama şu anki durum maalesef ki kurumuş durumda. Kuraklıktan nilüferler de ortaya çıkmış durumda. Ayrıca burada piknik yapan insanlarımız dikkat etmiyorlar. Hemen suyun çekildiği noktalarda alkol şişeleri ve mısır konservesi var. Sen bunları getiriyorsun ama neden bir poşete koyup çöpe atmıyorsun, yazık. Eğer burada kışın kar yağmazsa işimiz gerçekten zor. Buldan’dan Sarayköy sınırına uzanan yer altıyı besleyen kaynaktır. Ovadaki çiftçiler kuyularındaki sularını kaybedecek. Bu da önümüzdeki yıllarda iklimin etkilediği tarımsal krizine neden olacaktır. İnsan ne diyeceğini bilemiyor. Bu kadar güzel bir gölün bu halde olması acı verici"

10216027.jpg

'ÇÖZÜM BULUNMASINI İSTİYORUZ'

Çözüm planı oluşturulması gerektiğini ifade eden Aykan Zorlu ise, "Bu göl çocukluk yıllarımızın eğlence yeriydi. Her yerde insanlar eğlenir, vakit geçirirdi. Tabi küresel etkenler ve yağışların olmaması yüzünden çöl haline gelme duruma kadar gelmiştir. Yetkililere seslenmek istiyorum, kısa sürede bir çözümün bulunmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN